(NE)POTREBNO

Za zdravje obvezna pravila

Objavljeno: 29.01.2016 07:00Posodobljeno: 29.01.2016 07:00

Nekatera pravila je zdravju v prid nujno treba upoštevati, obstajajo pa tudi taka, kjer ste lahko malce bolj sproščeni.

Zdravju v prid že vse življenje poslušamo take in drugačne napotke, s katerimi naj bi varovali svoje telo in dušo. Nekatera je treba res dosledno upoštevati, pri drugih je pretirana togost odveč. Poglejte, kateri najpogostejši nasveti sodijo v katero skupino.

Si je treba po vsaki uporabi stranišča umiti roke?

Brez dvoma. Čeprav tega resnično ne počno vsi. Leta 2013 so v publikaciji The Journal of Environmental Health observing objavili izsledke raziskave, ki je skrivaj proučevala 3749 ljudi. Od teh si jih 13 odstotkov po uporabi stranišča rok ni umilo, 33 odstotkov ni uporabilo mila, skoraj nihče pa rok ni umival dovolj dolgo. Seveda to nikakor ni dobro, saj je dosledno in temeljito umovanje rok ključno v zaščiti pred različnimi okužbami. Da bi resnično zaleglo, roke temeljito z milom umivajte vsaj dvajset sekund.

Je res treba uporabljati razkužilo za roke?

Če pri umivanju rok ni na voljo mila, je nedvomno priporočljivo razkužilo za roke. Naj vsebuje vsaj 60 odstotkov alkohola, ki pomori vse škodljive bakterije. »Je pa umivanje rok nedvomno boljša in koži bolj prijazna možnost, zato razkužilo uporabljajte le, če druge možnosti ni,« meni dr. Ranella Hirsch, dermatologinja iz Bostona.

Je res treba pokriti sedež na WC-školjki?

»Odvisno od okoliščin, in če se boste zato počutili bolje, nedvomno,« pravi Melissa Hawkins, direktorica programa javnega zdravja na ameriški univerzi Washington DC. »Da pa bi na WC-sedežu lahko prejeli katero od okužb, je le malo verjetno.«

Je res treba dvakrat na leto obiskati zobozdravnika

Mogoče. Če kadite, imate diabetes ali katero od bolezni dlesni ter druge težave z zobmi, je dvakrat na leto preventivni pregled pri zobozdravniku nujen. Če težav z zobmi nimate, bosta dovolj letni preventivni pregled in upoštevanje nadaljnjih napotil izbranega zobozdravnika.

Je potreben letni sistematski pregled?

Odvisno. »Tako kot obisk zobozdravnika je tudi obisk splošnega zdravnika povsem individualna zadeva, a če se počutite dobro in nimate nikakršnih težav, letni obiski niso potrebni,« je prepričana dr. Christine Laine, podpredsednica ameriškega zdravniškega združenja. Pregled na vsaki dve leti bo za varovanje zdravja povsem dovolj. 

So po vadbi res potrebne raztezalne vaje?

So. Raztezalne vaje po vadbi pomagajo mišicam, da se počasi umirijo, s tem jim omogočite obnovo ter preprečite njihove poškodbe. Povedano drugače: če po intenzivni vadbi mišicam ne boste omogočili 10 minut raztezalnih vaj, boste najbrž naslednji dan trpeli tako močne bolečine, da se vadbe sploh ne boste mogli udeležiti.

Je res treba živila porabiti do datuma, navedenega na embalaži?

Brez dvoma. »Ali pa jo zamrznite,« pravi Michele Rager, dietologinja in predsedujoča na akademiji za dietologijo in nutricinistiko v Pensilvaniji, in dodaja, da imajo živila rok uporabnosti z namenom. Če živila v tem času ne boste pojedli, ga zamrznite, a ga zaužijte oziroma toplotno obdelajte takoj, ko ga boste odtajali.

Je treba sadje in zelenjavo pred uživanjem oprati?

Brez dvoma. »Pravilno in temeljito oprana sadje in zelenjava sta edino zagotovilo za zmanjšanje ali popolno odpravo tveganja za okužbe z bakterijami. Prav tako se med umivanjem z njihove površine odpravi pesticide,« pravi Ragerjeva. Pranje sadja in zelenjave pred uživanjem nikoli ne bi smelo biti vprašljivo. Razen ko gre za izdelke, ki so v trgovini že pripravljeni za uživanje.

Je pred spanjem res treba umiti obraz?

Seveda, zlasti če ste čez dneva nosili debel sloj ličil, sončne kreme ali losjona. Temeljito umivanje obraza s kože odstrani kozmetične pripomočke pa tudi umazanijo, ki se na njej nakopiči čez dan in lahko privede do poslabšanja kakovosti kože. »Čeprav neposredne povezave med neumivanjem obraza in mozolji ter zamašenimi porami ni, se polt vendarle lažje obnavlja, kadar je čista. In prav ponoči je njena obnova najbolj intenzivna,« meni Hirscheva.

Se je treba vsak dan zaščititi pred soncem?

Da, čeprav je oblačno in ste zunaj le, ko greste od doma do službe ter nazaj. Na takšen način se je mogoče zaščiti pred sončnimi opeklinami, pred prezgodnjim staranjem in seveda tudi pred kožnim rakom. »Tudi kadar se vozite z avtom, vlakom ali avtobusom, skratka vedno, ko ste na dnevni svetlobi, potrebujete zaščito pred sončnimi žarki,« svetuje Hirscheva.

Povezane vsebine

Predstavitvene informacije