HIGIENA

Umivanje in deodorant

Objavljeno: 13.08.2017 06:55Posodobljeno: 13.08.2017 06:57

Znojenje lahko povzroča neprijeten vonj, tega pa lahko ublažimo.

Znojenje omogoča telesu, da uravnava svojo temperaturo. Ker se v vročem in vlažnem okolju pretirano potimo, je dobro, da temu namenimo več pozornosti. Posledice pretiranega znojenja so lahko draženje kože, lahko vodi v razvoj kožnih bolezni – tako bakterijskih kot glivičnih infekcij in vnetnih sprememb. Vsakodnevno vzdrževanje osebne higiene, v katero spadata tudi nanašanje pudra po osušitvi in depiliranje dlačic pod pazduho, kjer se sicer zadržuje neprijeten vonj, ki je posledica delovanja bakterij na izločen znoj, je nujno, saj tako lahko težave zaradi potenja precej omilimo.

Če je znojenje normalno ali nekoliko povečano, običajno zadošča uporaba mila in po umivanju dezodorantov. Njihove sestavine so snovi, ki preprečujejo razvoj bakterij in nastajanje neprijetnega vonja. Pri nekaterih bolj občutljivih posameznikih lahko po uporabi dezodorantov nastane draženje na mestu nanosa pa tudi alergije. Če se to zgodi, je treba zamenjati dezodorant in najti manj agresivnega.

Če imamo težave z nekoliko povečanim potenjem, si lahko pomagamo z uporabo tako imenovanih antiperspirantov. Običajno vsebujejo snovi s kislinami, aldehidi ali kovinami, kot je na primer aluminijev klorid, ki zmanjšuje pore, skozi katere se izloča znoj na kožno površino. A pozor, antiperspirante lahko uporabljamo le določeno obdobje, saj se zaradi trajnejše uporabe lahko povečajo ali vnamejo žleze znojnice. Prav tako lahko ta sredstva povzročajo nastanek alergij. 


 

Predstavitvene informacije

Komentiraj članek

Pred komentiranjem se prosim prijavite. Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Pogoji komentiranja