DUŠEVNE STISKE

Trenutek lahko spremeni življenje

Objavljeno: 12.09.2017 13:00Posodobljeno: 12.09.2017 13:00

Duševne stiske so lahko tako močne, da človeka pahnejo na rob in razmišlja o samomoru. Poskusi so pogostejši kot samomori, oboji pa (ne)posredno prizadenejo tudi druge. Zmotno je prepričanje, da samomora ni mogoče preprečiti.

Več kot 800.000 ljudi v svetu vsako leto umre zaradi samomora (ali drugače: en človek vsakih 40 sekund), približno 25-krat toliko si jih življenje poskuša vzeti. Deseti september je svetovni dan preprečevanja samomora, ki letos poteka pod geslom Vzemi si trenutek, reši življenje. Če opazimo človeka, najsi bo družinski član ali popoln tujec, ki je videti v stiski, se ustavimo in vprašajmo, kako mu gre, ga opogumimo, da pove svojo zgodbo – na svoj način in v času, ki se jim zdi primeren. Nežne, spodbudne besede in poslušanje brez obsojanja lahko spremenijo življenje.

Duševno zdravje je pomembno, duševne težave in bolezni lahko prizadenejo vsakega, z njimi se po ocenah Svetovne zdravstvene organizacije sreča vsak četrti človek. A so duševne težave in bolezni še vedno stigmatizirane, to pa vpliva na iskanje pomoči in podpore pa tudi na to, da se ljudje ne čutijo kompetentni za pomoč nekomu, ki je v stiski, saj ne vedo, kako pristopiti in kako ukrepati.

 CELOTEN ČLANEK JE OBJAVLJEN V NEDELJSKIH NOVICAH, KI VAS CEL TEDEN ČAKAJO PRI VAŠEM PRODAJALCU ČASOPISOV.

Na voljo pa je tudi našim naročnikom, vabimo vas, da to postanete. 

Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Dela d.o.o.

Komentiraj članek

Pred komentiranjem se prosim prijavite. Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Pogoji komentiranja