ZNANI O ZDRAVJU

Taro Zupančič že motijo gubice

Objavljeno: 11.02.2016 07:00Posodobljeno: 11.02.2016 07:00

Stres premaguje s pozitivnim pogledom na svet, njena šibka točka pa so slaščice.

Tara Zupančič, ki se je pred kratkim pridružila ekipi Pop Tv, se odlično znajde v vlogi novinarke in voditeljice. Sicer ji tudi modne brvi niso tuje, ob vsem delu pa mora vedeti, kako poskrbeti za zdravje in seveda za dobro počutje.

Bi zase rekli, da živite zdravo?

Rekla bi, da se trudim živeti zdravo. Imam obdobja, ko res pazim, da sledim zdravim navadam, tako pri prehrani kot gibanju, pri izbiri lepotilnih izdelkov. Je pa res, da včasih pridejo obdobja, ko malo skrenem s te poti, vendar se hitro potem spet najdem.

Koliko časa tedensko posvečate športu in rekreaciji?

Vsak dan grem vsaj na sprehod. Malo bolj intenzivne treninge pa izvajam, če imam čas in sem doma dovolj zgodaj, da je zunaj še dan, saj se najraje gibam zunaj, v naravi, gozdu.

Kateremu viru glede nasvetov za zdravje najbolj zaupate?

Najbolj zaupam svojemu telesu, saj mi pokaže, kaj mu prija in kaj ne. Seveda marsikaj tudi preberem, poslušam nasvete terapevtke za bioresonanco in prijatelje, ki se poklicno ukvarjajo z zdravim načinom prehranjevanja.

Je dandanes po vašem mnenju težko živeti zdravo? Zakaj?

Ja, mogoče je malo težje zaradi tempa življenja. Vendar je čisto vse v glavi. V tem, kako se sami odločimo, da bomo živeli. Velika prednost je, da je zdaj zdrava prehrana dostopna, in se mi zdi tudi, da se celotna družba vedno bolj nagiba k zdravemu življenjskemu slogu.

Kaj radi počnete, čeprav veste, da to zdravju ne koristi ali mu morda celo škodi?

Rada pijem belo kavo in jem slaščice. In dobro vem, da tu ni nič dobrega za moje telo, edino za psihično počutje. No, kar pa je tudi zelo pomembno in s tem se tolažim. 

Veliko govorimo o stresu. Kako se mu zoperstavljate vi?

Stres je pač del življenja. Mislim, da se mu je težko izogniti, izberemo lahko le način, kako se bomo z njim spopadli ali, bolje rečeno, kako ga bomo sprejeli. Sama poskušam na vse, kar me spravi iz tira, gledati z druge plati, v vsem najti nekaj, kar me uči, nekaj, kar je dobro. Predvsem se mi zdi pomembno, da se ne sekiramo, ampak vse nekako »predihamo«. Meni izredno pomaga narava, stik z njo odnese vso slabo energijo in jo zamenja z dobro. S tisto hvaležnostjo in z vedenjem, da je ali pa bo vse v redu.

Stalno sem lačna, to mi gre kar malo na živce. 

Kaj menite o današnjih trendih, ko vsi težijo k večni mladosti in se vse več žensk, pa tudi moških, panično boji gubic?

Vsak si želi biti večno mlad, tukaj ni nobene dileme. Tudi mene zmotijo moje gubice, a potem vidim, da tudi one dajejo karakter mojemu obrazu. Da pišejo svojo zgodbo.

Kakšno je vaše mnenje o tako imenovanih superživilih, zlasti eksotičnih? Se strinjate, da ljudje zaradi njih prevečkrat pozabimo, da ta rastejo tudi na našem vrtu?

Seveda pozabljamo to. Mogoče zato, ker je eksotika bolj privlačna, mogoče celo menimo, da bo naredila čudeže ravno zato, ker je tako zelo posebna. Zdi se mi, da je predvsem pomembno, da pri tem vemo, katera živila ali prehranski dodatki našemu telesu koristijo – torej da jih telo ne kopiči, ampak jih porabi in tako izpolnijo svoj namen.

Pozimi smo bolj skriti v debelih in toplih oblačilih. Se vaš »režim« prehrane zato v primerjavi s tistim v vročih dneh kaj spremeni oziroma sprosti?

Pozimi predvsem potrebujem več hrane. Stalno sem lačna, to mi gre kar malo na živce. Še eden izmed odgovorov, zakaj imam raje poletje. Poleti ne potrebujem dosti, vendar se režim ne spreminja, zajtrk še vedno ostaja najpomembnejši obrok, brez njega ne zapustim hiše. Vse ostalo pa gre po ustavljenih tirnicah. Ker sem čez dan bolj malo doma, običajno jem zunaj, zvečer pa si pripravim kako lahko večerjico.

Povezane vsebine