NABRUSITE PETE

So vaša stopala pripravljena?

Objavljeno: 19.06.2016 07:00Posodobljeno: 19.06.2016 07:00

Sonce, veter in mivka lahko povzročijo veliko škode koži in nohtom.

Vreme nam sicer še nekoliko nagaja, toda temperature se dvigujejo in napovedujejo vroče poletje. In veliko gole kože, zanesljivo pa bodo vedno na ogled – stopala. So vaša pripravljena za nove podvige?

Če je odgovor nikalen, se hitro podvizajte v zaupanja vreden salon in jim pomolite noge za temeljito prenovo, če pa za svoja stopala skrbite zgledno vse leto, ne pozabite, da poletje in neugodne vremenske razmere prinašajo prav posebne izzive, ki lahko skorajda poteptajo vaš trud in vztrajnost. Močno sonce in vroče ter grobe površine – ne nazadnje bomo v prihodnjih mesecih pogosto tudi bosi – lahko povzročijo veliko škode, zato ne zanemarite nasvetov v naslednjih vrsticah. Najmanj enkrat na teden opravite intenziven piling, se glasi zlato pravilo: tako boste odstranili odmrle celice, koža bo videti gladka in sveža. Pri zelo suhi koži uporabite piling s sladkorjem, pri normalni pa raje sredstvo s soljo, ki temeljito odstrani nečistoče. Ne pozabite, le temeljito očiščena koža bo lahko resnično vpila vlažilno kremo, ki bo prodrla v globlje plasti in opravila svoje delo, poudarjajo strokovnjaki. In še, namakanje stopal, čeprav si ga tako radi privoščimo, saj neverjetno sprošča, ni vedno dobra zamisel, sploh če je naša koža suha!

Ob milu ali gelu za prhanje ne pozabite na redno uporabo gladilnega kamna. Ta naj bo vedno pri roki, svetujejo dermatologi, z njim sproti in redno odstranjujemo morebitno trdo kožo, preden se nakopiči in zahteva veliko več truda, da se znova dokopljemo do gladkih plasti. Ne varčujte s kremo za stopala, predvsem na predelu pet, kjer se koža intenzivneje obrablja, poudarjajo strokovnjaki: če se želite izogniti neprijetnemu videzu in belim lisam, boste preprosto morali vsak dan, najbolje po večerni negi, nanesti neskromno plast hranilne kreme ali olja. Vsako jutro, preden se odpravimo od doma, pa si stopala oziroma predel narta in prstov zavarujmo s kremo z zaščitnim faktorjem. Vroče sonce ni prijazno do nikogar, še najbolj neusmiljeno pa je do tanke kože in celo do nohtov! Tem ne prizanašata niti veter in groba mivka, zato pri večerni negi ne pozabite na razvajanje nohtov in obnohtne kožice. Nekaj dni na mesec se odpovejte uporabi laka, sploh temnejših odtenkov, da nohti zadihajo in zaživijo v svoji naravni barvi.

In ne pozabite niti na nego od znotraj. Lepa stopala lahko namreč pričaramo tudi z ustrezno prehrano oziroma z izogibanjem tveganim živilom in začimbam. Ne pretiravajte s soljo in preprečite zatekanje, ki pa ga lahko povzročajo tudi živila z visoko vsebnostjo sladkorja.

 

Komentiranje članka v tem trenutku ni mogoče.