NOVOSTI

Smernice v fitnesu za leto 2016

Objavljeno: 20.01.2016 10:20Posodobljeno: 20.01.2016 10:21

Od biometričnih senzorjev v obliki tatujev prek vadbe HIIT in vaj za mišice do samomasažnih pripomočkov ter joge.

  • Joga za telo in dušo
  • Osebni trener lahko naredi veliko.
  • Visokointenzivni intervalni trening ni le v domeni vrhunskih športnikov

Pred nami je novo leto in z njim novih 365 dni (oziroma nekaj manj) za razmigavanje. S tem pa vedno pridejo nove smernice in tako je tudi na področju telesne vadbe.

Nosljivi biometrični senzorji

Štetje korakov in kilometrov ter merjenje izkoristka vadbe je ključnega pomena za športnike in rekreativce. Nosljivi biometrični senzorji, kakor strokovno rečemo tako klasičnim trakovom za merjenje srčnega utripa kakor pametnim uram in zapestnicam, ki spremljajo telesno dejavnost, so na vrhu modne lestvice v svetu športa. K njihovi priljubljenosti in uporabnosti je prispevalo tudi naraščajoče število ljudi, ki se spopadajo z debelostjo, diabetesom in drugimi kroničnimi obolenji, povezanimi s čezmerno telesno težo. Najnovejši krik mode pa so začasni biometrični senzorji v obliki tatujev. V družbi Chaotic Moon Studios razvijajo in testirajo »tehnične tetovaže«, ki bodo s pomočjo prevodnega barvila lahko hranile in oddajale biometrične podatke.

Vadba z lastno težo

Telovadba, pri kateri za obremenitev mišic uporabljamo lastno telesno težo, je zelo priročna, saj ne potrebujemo nobene dodatne opreme. Naše telo je namenjeno koordiniranemu gibanju v vseh smereh in na različnih ravneh hkrati. Zagovorniki tovrstne vadbe poudarjajo, da lahko na ta način brez dodatnega zunanjega upora obvladamo lastno telo in brez težav dodajamo težje in težje vaje. Sicer pa tovrstno vadbo poznamo že iz otroštva: počepi, sklece in dvig trupa, medtem ko klasični trebušnjaki med telovadci zaradi neustreznega obremenjevanja hrbtenice niso več dobro sprejeti.

Trening HIIT

Kratica, ki pomeni high intensity interval training oziroma visokointenzivni intervalni trening, je za marsikoga nekaj novega, a profesionalni športniki že dolgo vadijo na ta način. Košarkarji že od nekdaj tečejo kratke sprinte, nogometaši tekajo po stopnicah, kolesarji, plavalci in tekači izvajajo intervalne vaje, bodibilderji in dvigovalci uteži pa opravljajo supersete. Vse to so primeri visokointenzivnega intervalnega treninga, ki so mu pred leti nadeli naziv HIIT. Takšne vaje so raznolike in učinkovite, saj kombinirajo aerobno in anaerobno vadbo, s čimer povečujejo vzdržljivost in moč ter krepijo mišice, poleg tega pa učinkujejo tudi na povečano porabo kisika po vadbi, zaradi katerega telo pokuri več maščob in kalorij kakor pri običajnih vajah. Kot je pokazala raziskava iz leta 2012, objavljena v strokovni reviji Journal of Obesity, je 27 minut vaj HIIT trikrat na teden enako učinkovitih kot pet enournih klasičnih na teden.

Vaje za moč

Vaje za moč so med navadnimi smrtniki dolgo veljale za domeno moških, a so jih začele sprejemati tudi ženske, saj so koristi, ki jih prinašajo močne mišice, premagale neutemeljene strahove pred pretirano mišičastim telesom. In koristni učinki vaj za moč so velikanski, bodisi je to progresivni trening z lastno težo, dvigovanje uteži bodisi tradicionalne vaje za moč.

Osebni trening

Dovolj je, če preletimo instagram ali twitter, in videli bomo množico trenerjev z izklesanimi telesi, ki delijo nasvete za fitnes. Čeprav so ti preprosto dosegljivi, pa nič ne prekaša osebnega trenerja. Vsakdo lahko objavi nasvet na spletu, a najboljši program za vadbo je tisti, ki je pripravljen individualno in ki upošteva tako želje kot zmogljivosti posameznika. V fitnes studiih brez težav najdemo vrsto inštruktorjev in osebnih trenerjev, ki jim ne manjka ne izobrazbe ne izkušenj.

Penasti valji

Zaradi priljubljenosti visokointenzivnih intervalnih treningov ter vaj za moč so vse bolj iskani tudi penasti masažni valji, s pomočjo katerih raztezamo mišice in sproščamo vozle. Osebni trenerji jih vedno bolj vključujejo v programe vaj, saj pospešujejo kroženje krvi, mehčajo mišice po vaji in sproščajo prostor med mišico, kožo in kostjo. Mišični vozli ali trigger točke, kakor jim tudi pravijo, lahko povzročajo neravnovesje v naravnem gibanju in nepravilne obremenitve sklepov, zato so samomasažni pripomočki še kako priporočljivi.

Joga

Za konec pa še disciplina, ki je na svetu že več tisočletij. Joga je tudi po mnenju športnih strokovnjakov eden najboljših načinov za raztezanje telesa, izgubo odvečne teže in oblikovanje mišic, lahko pa jo izvajajo tako rekoč vsi, ne glede na starost, velikost in natreniranost, saj se vaje prilagajajo človeku. Poleg tega je sproščujoča, saj z dihalnimi vajami, telesnimi položaji oziroma asanami in miselnim osredotočanjem dosežemo telesno in duševno uravnovešenost.