ŽIVLJENJE

Skrb za duševno zdravje strokovnjakov

Objavljeno: 11.01.2016 16:00Posodobljeno: 11.01.2016 16:00

Vsak človek se lahko znajde v hujši duševni stiski in danes je ponudba programov, delavnic, individualnih ali skupinskih srečanj, na katerih lahko poišče podporo, res pestra.

  • Ljudi v stiski moramo opogumiti, da čim prej poiščejo pomoč
  • Tudi strokovnjaki potrebujejo znanje o veščinah za soočanje z lastnimi stiskami, pravita Alenka Tančič Grum in Vita Poštuvan
  • uša Konec Juričič, dr. med., doc. dr. Vita Poštuvan, asist. mag. Alenka Tančič Grum in asist. Janina Žibern

Po drugi strani je zdravstvenim in socialnim delavcem, psihologom, psihoterapevtom, policistom in drugim, ki se pri svojem delu soočajo z duševnimi težavami številnih ljudi, namenjenih manj tovrstnih programov. Vrzel zdaj vsaj delno zapolnjuje Program NARA – MOČ strokovnjakom skozi čuječnost.

Pogosto pozabljamo, da tudi strokovnjaki potrebujejo razbremenitev, a je dostopnost programov zanje manjša, zlasti v oddaljenih krajih. Hkrati so nekateri od teh bolj obremenjeni z depresijo in drugimi duševnimi težavami, je na tiskovni konferenci, na kateri so predstavili Program NARA – MOČ strokovnjakom skozi čuječnost, povedala asist. Janina Žiberna, psihologinja s Slovenskega centra za raziskovanje samomora na Inštitutu Andrej Marušič Univerze na Primorskem. Po njenih besedah je odziv strokovnjakov, zainteresiranih za vključitev v program, ki so ga razvili skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (NIJZ), presegel pričakovanja, saj je bilo povpraševanje dvakrat večje od razpoložljivih možnosti. Vanj je trenutno vključenih več kot sto strokovnih delavcev v skupinah po 15 udeležencev, ki izkustveno spoznavajo koncept čuječnosti in ga poskušajo vpeljati v svoje osebno in poklicno življenje. Program je nastal pod okriljem javnozdravstvenega projekta MOČ, ki je usmerjen v izboljševanje storitev na področju duševnega zdravja in je pri nas eden prvih, ki so organizirano namenjeni tudi krepitvi notranjih moči in duševnega zdravja strokovnjakov. Traja šest tednov in je za zdaj brezplačen. Oblikovali so ga na podlagi izhodišč »na čuječnosti temelječe kognitivne terapije« – to je pristop, ki združuje starodavna znanja meditacije z novimi, znanstveno potrjenimi spoznanji kognitivne terapije, ene najbolj uveljavljenih oblik psihoterapije. Izvajajo ga psihologi, ki so se zanj usposobili v Veliki Britaniji pri dr. Patrizii Collard, znani učiteljici programov čuječnosti.

  • Celoten članek je na voljo našim naročnikom. Vabimo vas, da to postanete: v sledeči tabeli si izberite digitalni paket po vaši meri.
Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Dela d.o.o.

Povezane vsebine