TVEGANJE

Še več negativnih učinkov alkohola

Objavljeno: 12.01.2018 08:30Posodobljeno: 12.01.2018 08:30

Poškoduje matične celice in povzroča več vrst raka.

Z uživanjem alkohola v organizmu nastane škodljiva kemikalija, ki lahko trajno poškoduje DNK matičnih celic, s tem pa povečuje tveganje za več vrst raka, opozarjajo britanski znanstveniki. Na prvih mestih za raka ust, grla, požiralnika, dojk in debelega črevesa.

»Določene oblike malignih obolenj se razvijejo zaradi poškodb DNK v matičnih celicah. Do teh včasih pride povsem po naključju, izsledki naše raziskave pa kažejo, da jih lahko izzove pretirano uživanje alkohola,« je povedal avtor študije, profesor molekularne medicine londonskega laboratorija za molekularno biologijo in medicinske raziskave Ketan Patel.

Trajne poškodbe

Skupina strokovnjakov je pod njegovim vodstvom raziskavo izvedla na miškah. Da bi odkrili, kakšno škodo v telesu povzroča acetilaldehid, škodljiva snov, ki nastane med razgradnjo alkohola, so po izpostavljanju mišk acetilaldehidu uporabili analizo kromosomov in delčkov DNK.

Izkazalo se je, da stranski produkt alkohola poškoduje DNK znotraj matičnih celic in trajno spremeni njihovo strukturo, je v sporočilu za javnost objavil britanski center za raziskovanje raka.
Poškodbe DNK vodijo v odmiranje celic in istočasno izzovejo naravno regeneracijo organizma. Če se DNK ne obnovi in regenerira pravilno, se razvije rak.

Izsledki omenjene študije zagotavljajo natančen vpogled v mehanizme, ki povečujejo tveganje za določena maligna obolenja. Agencija za raziskovanje Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) alkohol uvršča v prvo skupino kancerogenih dejavnikov in se pri tem sklicuje na številne dokaze o njegovem negativnem vplivu na telo, med katere sodijo tudi izsledki zadnje študije, ki jih povzema časopis Nature

Povezane vsebine

Komentiraj članek

Pred komentiranjem se prosim prijavite. Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Pogoji komentiranja