V SREDIŠČU

Samomor nas je zaznamoval

Objavljeno: 09.09.2014 10:20Posodobljeno: 09.09.2014 10:21

"Danes vem, da sem imela pravico tako čutiti."

»Žal nas nihče ne nauči, kaj naj naredimo s svojimi čustvi. Jaz sem se po samomoru očeta soočala s tem, kako jih izraziti, kako spregovoriti o njih,« se spominja gospa, rekli ji bomo Nuša. Ne zaradi nje, ampak zaradi tega, ker ne bi rada izpostavljala družine. Njen oče je umrl, ko je imela 16 let, in našla ga je prav ona. O samomoru doma takrat niso govorili, mama ji je svetovala, naj prijateljem reče, da je šlo za nesrečo. »Samomor je bil neke vrste sramota.« Urška Cvetkovič iz slovenskega društva Hospic pa opozarja, da je za otroke žalovanje zelo pomembno, če želimo, da odrastejo v osebe, ki bodo lahko zaupale. 

V Sloveniji si je lani življenje vzelo 448 ljudi, 361 moških in 87 žensk. Natančnega podatka, koliko otrok je zaradi posledic samomora izgubilo starše, nimamo. A takšna izguba pri vsakem povzroči zelo hudo stisko. »Samomor staršev globoko zareže v otrokovo življenje,« poudarja Urška Cvetkovič, ki pri Hospicu dela v programu za žalujoče otroke. Njene trditve podpre tudi pripoved Zvezdane Mlakar. Igralkin oče si je vzel življenje, ko je imela šest let. »Kar naenkrat je množica ljudi hodila po našem stanovanju, neke tete so mi govorile, da bo vse v redu, jaz pa sem vedela, da je nekaj zelo zelo narobe!« Takrat se je prestrašila, da bo izgubila tudi mamo. »Strah zapuščenosti me spremlja vse življenje. Ne smrti, ampak zapuščenosti!« Mama ji je stala ob strani, a takrat bi tudi ona potrebovala pomoč.

Strah pred zapuščenostjo

»Bilo me je zelo strah, marsičesa – tega, da si še mamica kaj naredili, ljudi, življenja. Namesto da bi se ukvarjala z vsakdanjimi najstniškimi stvarmi, sem razmišljala o temah, kot so smisel življenja, veliko seveda tudi o smrti,« deli svojo izkušnjo Nuša, ki so jo prvih nekaj mesecev po tragičnem dogodku spremljale tudi podobe umrlega očeta, zaradi česar ni spala cele noči. V takšnih primerih Urška Cvetkovič staršem svetuje, naj za otroka poiščejo strokovno pomoč.

CELOTEN ČLANEK JE OBJAVLJEN V DANAŠNJI ONI, PREBERETE PA GA LAHKO TUDI OB PRIJAVI V PREMIUM VSEBINE.

Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Dela d.o.o.