BAKTERIJE

Razkužimo vložke

Objavljeno: 12.08.2017 17:00Posodobljeno: 12.08.2017 17:00

Najbolje je, da imamo usnjene, operemo in dezinficiramo jih z alkoholom in sodo bikarbono.

Poletje je na vrhuncu, če se zvečer sprehajamo naokoli, je najlepše natakniti japonke, sandale ali stare dobre lesene cokle, ki danes niso več pretirano v modi. Vsi v teh dnevih niso na dopustu, ampak delajo, barvajo ostrešja, balkone, obnavljajo stanovanja itd. Za to pa potrebujemo primerno obutev. Primerni so delovni čevlji ali športni copati, a zaradi potenja je vredno poiskati in v čevlje vtakniti dobre vložke iz naravnih materialov, denimo usnjene. Vložki iz umetne pene, ki vam jih bo hvalila trgovka, ne pridejo v poštev. Tudi usnjene je treba vzdrževati in redno čistiti ter zaradi glivic občasno razkužiti, kar je bolj preprosto, kot se nam zdi.


Najprej jih operemo v milnici in zribamo s krtačo, speremo in posušimo, najbolje na zraku, in ne v sušilnem stroju.

V drugem koraku pripravimo raztopino alkohola in vode v razmerju 50:50, premešamo in vložke dobro poškropimo po obeh straneh. Znova jih obesimo na vrv in jih pustimo, da se posušijo.

V tretjem koraku v pakirno vrečico, ki se lahko dobro zapre, nasujemo pest sode bikarbone in vanjo vstavimo vložke. Vrečko potresemo, da se soda premeša in prime nanje. Tako jih pustimo čez noč, da soda dobro deluje nanje. Naslednje jutro jih vzamemo iz vrečke, jih nekaj minut pustimo na zraku in vložimo nazaj v čevelj. Po lastnih izkušnjah je dober občutek zagotovljen.

Najbolje pa je, da namočimo in v milnici operemo kar cele čevlje, za kar potrebujemo več časa. Če so iz usnja, se bodo posušili, in ko jih bomo namazali s tjulnjevo mastjo, bodo kot novi, medtem ko športnim copatom iz umetnih mas in tkanine pranje bolj jemlje življenje. 

 

Komentiraj članek

Pred komentiranjem se prosim prijavite. Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Pogoji komentiranja