NIKOLI PREPOZNO

Prelisičite osteoporozo

Objavljeno: 14.06.2014 16:30Posodobljeno: 14.06.2014 16:30

Za ohranjanje kostne mase telesu zagotovite dovolj kalcija in vitamina D ter bodite dejavni.

  • Fotografija je simbolična.

Najboljšo obrambo pred izgubo kostne mase, ki lahko privede do osteoporoze, si lahko zagotovite z nekaterimi preprostimi koraki. Z njimi začnite čim prej, pri čemer se zavedajte, da v resnici ni nikoli prepozno.

Uživajte temno listnato zelenjavo

Živila, kot so zelje, ohrovt, špinača, so bogata s kalcijem, osnovno sestavino za gradnjo močnih kosti. National Osteoporosis Foundation (NOF) priporoča vnos najmanj 1200 miligramov kalcija na dan.

Jejte mandlje

Lupinasti plodovi so načeloma dobri za zdravje, zlasti mandlji pa so odlični za kosti, saj so izjemno bogati s kalcijem. Za zaščito pred osteoporozo jih je priporočljivo zaužiti približno 12 na dan. Tudi kravje mleko je boljše nadomestiti z mandljevim, saj ima to več kalcija in manj kalorij.

Privoščite si jogurt

Predvsem grški se lahko pohvali z veliko kalcija. V četrtino skodelice manj mastnega jogurta dodajte sadje, malce nasekljanih mandljev in nekaj kapljic medu. Dobili boste idealno malico za zaščito zdravja in gostote kosti.

Ne pozabite na vitamin D

Bodite pozorni na to, koliko vitamina D imate v organizmu, saj je ta nujno potreben za absorpcijo kalcija. Če ga telo ne dobiva dovolj, je verjetnost osteoporoze večja. Naravni viri vitamina D so ribje olje, sardele, losos, tun, mleko in mlečni izdelki, telo pa ga je pod vplivom sončnih žarkov sposobno tvoriti tudi sámo. Že 15-minutna izpostavljenost soncu 2-do 3-krat na teden zadovolji naše potrebe po vitaminu D.

Bodite dejavni

Hitra hoja, kolesarjenje ali tek pomagajo pri gradnji mišične mase, kar vam bo dalo moč, ki jo boste potrebovali v kasnejšem obdobju življenja. Telesna dejavnost pospešuje zgorevanje kalorij in pripomore k čvrstosti kosti.

Povezane vsebine

Predstavitvene informacije