POMOČ

Po praznikih čas za razstrupitev

Objavljeno: 02.01.2013 09:00Posodobljeno: 02.01.2013 09:00

Naša največja žleza ima še zlasti med prazniki veliko dela, zato ji pomagajte s kurkumo, česnom, zeleno solato in artičokami.

  • Fotografija je simbolična.

Jetra so največja žleza v človeškem telesu. Med drugim so zaslužna za razstrupljanje organizma in za proizvodnjo belih krvnih telesc. Kadar nastopijo z njimi težave, boste to nedvomno občutili. Slabo oziroma nepravilno delovanje jeter se kaže v povišani ravni holesterola, previsoki količini krvnega sladkorja, slabi prebavi, pogosti utrujenosti, slabem delovanju mišic, slabljenju spomina in v nezdravi barvi kože. Da se to ne bi zgodilo, spoznajte, katere rastline vam lahko pomagajo ohraniti zdravje.

Korenina kurkume

Ekstrakt korenine kurkume sodi med najnaravnejša sredstva za čiščenje jeter in je tudi sicer odlično sredstvo za preprečevanje različnih vnetij. Že stoletja se uporablja za blaženje vnetij v mišicah in sklepih, za zaščito srca in za zagotavljanje pravilnega delovanja jeter.

Poizkusite dodati nekaj te razstrupljevalne dobrote v naslednjo enolončnico ali katero drugo rastlinsko jed. Kurkuma je učinkovita zaradi snovi kurkumin, ki pomaga iz telesa izločiti škodljive snovi, vnesene v telo s hrano.

Česen

Samo majhna količina te ostre bele povrtnine aktivira jetrne encime, ki pomagajo našemu telesu pri izločanju toksinov iz telesa. Česen namreč vsebuje tudi veliko alicina in selena, dve naravni sestavini, ki pomagata pri čiščenju jeter.

Listnata zelenjava

Listnata zelena zelenjava je učinkovita surova, kuhana ali v obliki soka. Ker vsebuje veliko klorofila, dobesedno posrka strupe iz krvnega obtoka. Zaradi sposobnosti nevtralizacije težkih kovin, kemikalij in pesticidov to živilo nudi jetrom izjemno močno zaščito.

Polnovredna žita

Zrnje je bogato z vitamini B in hranilnimi snovmi, znanimi po tem, da izboljšajo splošni metabolizem maščob, s čimer razbremenijo jetra. Če je le mogoče, ne uživajte živil iz bele moke, temveč tista iz polnovrednih žit.

Artičoke

Še eno prastaro zdravilo za jetra in prebavo nasploh. V ta namen so artičoke uporabljali že v starem Egiptu, spodbujajo namreč proizvodnjo žolča, ki nastaja v jetrih in je ključen za prebavo ter za preprečevanje nalaganja maščob v organizmu.

Za zaščito jeter je treba ta živila uživati vsak dan. Vključite jih v jedilnik, vsaj enkrat do dvakrat na leto pa si z njimi privoščite temeljito razstrupljanje.

 

Povezane vsebine