DIETA

Po dieti osteoporoza

Objavljeno 12. julij 2010 17.08 | Posodobljeno 12. julij 2010 17.08 | Piše: E. L.

Hujšanje s pustim mesom, krhke kosti

Previdnost pri hujšanju ne bo odveč.
Ženske po menopavzi, ki se v upanju po manj kilogramih držijo različnih diet, tvegajo razvoj osteoporoze, svarijo strokovnjaki. Raziskovalci z ameriške univerze Purdue so analizirali podatke dveh nadzorovanih raziskav o dietah, prostovoljke so bile stare od 43 do 80 let.

Ženske, ki so vztrajale pri visoko beljakovinskih dietah in z več pustega mesa, so izgubljale težo, a so obenem izgubljale tudi trdnost kosti v primerjavi z ženskami, ki so uživale manj kalorično hrano.

Avtor študije profesor Wayne Campbell pravi: »Vemo, da ženske prej shujšajo, če uživajo več proteinov in v prehrano vključijo več pustega mesa. Ugotovili pa smo še, da se pri starejših ženskah obenem manjša gostota kosti, v nasprotju s tistimi, ki so se držale diet brez mesa. Odkritje je pomembno za to starostno skupino, ki je bolj nagnjena k osteoporozi. Zaradi te kosti postajajo šibke in krhke in se lažje lomijo. Stanje je najpogostejše pri ženskah po menopavzi.«

Profesor Campbell še opozarja: »Pri izbiri diete, s katero naj bi ženske hujšale, je treba paziti na količino in vir beljakovin. Vsaka posameznica naj se posvetuje s strokovnjakom, kako doseči in vzdrževati zdravo telesno težo, mišice in kosti.« Povedal je še, da sta bili obe študiji, ki so ju analizirali, relativno kratki, trajali sta devet in dvanajst tednov, zato so potrebne nove raziskave, s katerimi bodo ocenili vpliv beljakovin na kosti.
Deli s prijatelji