ZAŠČITA

Pazimo na svojo kožo

Objavljeno: 19.06.2017 13:50Posodobljeno: 19.06.2017 13:51

Pred desetletji je bilo pomembno, da smo v poletnem obdobju pridobili porjavelo polt. V še nekoliko bolj oddaljeni preteklosti, po tistem, ko je obdobje porcelanastih punčk z osvobajanjem žensk počasi tonilo v pozabo, je zagorelost veljala za zdravo. Kaj pa danes?

Kot vselej je poglede na to, stališča in pri- čakovanja ljudi izdatno sooblikovala tudi modna industrija. In tisti, ki si niso mogli privoščiti medijsko privlačnega sanjsko-športnozagorelo-rekreativnega življenja, so skušali to pridobiti na hitro, neredko s celodnevnim praženjem na plaži. Velikokrat se to – predvsem za izrazito svetlopolte, rdečelase in sicer nevajene močnega sonca – ni dobro izšlo. Slabo ali povsem nezaščitena koža, za katero se je čez dan zdelo, da na moč- nem soncu »lepo rjavi«, je že zvečer postajala vse bolj podobna zrelemu paradižniku, pozneje pa pekoče boleča, mehurjasta ...

Sončenje ni nedolžno

Čez leta in desetletja so postajala vse glasnejša opozorila zdravnikov o nevarnosti sončenja. Najbolj dramatično prepričljivi so bili dermatologi in onkologi v Avstraliji, kjer so odkrivali vse več kožnega raka, melanoma, povezanega z izpostavljenostjo močnemu soncu. Tam so se tudi najhitreje uveljavljala priporočila o primerni zaščiti pred soncem (z izogibanjem najhujšim opoldanskim žarkom, oblačili in pokrivali, zaščitnimi sredstvi itd.), ne le na plaži, temveč tudi med običajnimi aktivnostmi ob gibanju oziroma pri delu na prostem. V letošnjem poletju nas na to opominja sporočilo strokovnjakov: Imaš samo eno kožo, pazi nanjo! Preprosto sporočilo in – preprosti varovalni ukrepi. Saj res ni treba pretiravati in se odevati v skafandre, kot je včasih slišati posmehljive komentarje ob opozarjanju, da se je pametno pred možnim soncem zavarovati z oblačili, ki pokrivajo roke, klobuki itd. Razumljivo – lepo in prijetno – si je poleti nadeti pač poletna oblačila, se bolj razgaliti in se počutiti sproščeno.

Ne le na plaži

Vendar pa je le pametno upo- števati nasvete strokovnjakov in se zavedati, da soncu nismo izpostavljeni le na plaži in na dopustu, temveč tudi v gorah, pri delu in vsakdanjih opravilih na prostem, med rekreacijo, skozi steklo ... Vročino čutimo zaradi infrardečih in ne UV-žarkov, zato nas sonce opeče, ne da bi pred tem imeli občutek, da smo mu preveč izpostavljeni. Tudi kadar je oblačno, obstaja tveganje, povezano z UV-žarki, saj jih oblaki prepuščajo. Še zlasti poleti je treba uživati zadosti vode.

Zaščitimo se

Zaradi nevarnosti vročinskega udara in sončarice je treba še zlasti dobro zavarovati glavo s primernim širokokrajnim pokrivalom, ki varuje obraz in vrat, nositi kakovostna sončna očala z ustrezno UV-zaščito. Sončni žarki prodrejo tudi skozi oblačila. Ta naj bodo poleti ohlapna, gosto tkana ter neprosojna, in kadar je le možno, z daljšimi rokavi in hlačnicami. Obstajajo tudi posebna oblačila z UV-zaščito, vendar je pri njihovi uporabi prav tako potrebna previdnost, saj je njihova učinkovitost odvisna od siceršnje občutljivosti kože. Verjetno je znano, a naj spomnimo, da višje ko je sonce na nebu, močnejše je ultravijolično sevanje. Zato je pametno uiti v med 11. in 15. uro, za otroke pa naj bo ta čas še nekoliko daljši. Poleti je torej treba z zaščitnimi sredstvi dobro zavarovati vse razgaljene dele telesa, dobesedno od glave do pete, še zlasti najbolj občutljive, kot so ušesa, nos, vrat, ramena, tilnik, in tudi skrite kotičke – kolena, meča, nart ... Kremo je treba nanašati dovolj na debelo in pogosto, približno na dve uri, še zlasti če se kopamo ali močno potimo. In pozor: tudi visok zaščitni faktor ne pomeni dovoljenja za (pre)dolgo bivanje na soncu, saj tovrstni izdelki ne podaljšajo časa, ko smo zaščiteni, temveč zmanjšajo tveganja med izpostavitvijo.

Komentiraj članek

Pred komentiranjem se prosim prijavite. Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Pogoji komentiranja