NEPRIJETNO

Osem vzrokov za nočno znojenje

Objavljeno: 13.09.2017 06:55Posodobljeno: 13.09.2017 06:57

V večini primerov sta krivca zanj predebela odeja in pretopla spalnica.

Okužbe, nekatera maligna obolenja, anksioznost in upad sladkorja v kri so lahko vzroki za nočno znojenje, čeprav gre v večini primerov zgolj za previsoko temperaturo zraka v spalnici ali predebele odeje. Kaj pa, če vzrok ni tako običajen?

Menopavza

Nočno znojenje oziroma vročinski vali so neprijetni spremljevalci žensk tik pred menopavzo in med njo. Pogosto se ponoči prebudijo tako premočene, da morajo zamenjati pižamo.

Nekatera zdravila

Zlasti antidepresivi in včasih celo aspirin lahko izzovejo nočno znojenje. Pri zdravniku se pozanimajte o stranskih učinkih predpisanih zdravil.

Nekatere oblike raka

Pretirano potenje ponoči je lahko zgodnji simptom limfoma. To je splošni izraz za raka, ki se razvije v limfatičnem sistemu in nastane, ko pride do napake v proizvodnji limfocitov oziroma belih krvnih celic. V tem primeru nočno znojenje spremljata še izguba telesne teže, ki je ni mogoče pojasniti, in povišana telesna temperatura.

Nekatere okužbe

Te lahko povzročijo nočno potenje, ki je značilno za tuberkulozo, zendokarditis oziroma vnetje srčne zaklopke, osteomelitis ali kostno vnetje ter tudi za okužbo z virusom HIV.

Tesnobnost

Nočno potenje je lahko posledica stresa in tesnobnosti, ki se izražata še z drugimi simptomi, kot so nervoza, napetost, napadi panike, utrujenost, prebavne motnje in težave s spanjem.

Motnje spanja

Nočno znojenje je lahko posledica spalnih motenj, denimo spalne apneje. Drugi simptomi te so še smrčanje, nenadno bujenje, občutek dušenja in visok krvni tlak.

Idiopatska hiperhidroza

Gre za še dokaj neraziskano težavo, za katero je značilno, da telo proizvaja preveč znoja brez znanih medicinskih vzrokov.

Hipoglikemija

Nizek sladkor v krvi lahko povzroči potenje. Sladkorni bolniki, ki jemljejo inzulin, pogosto opisujejo nočno potenje, ki je posledica naglega upada količine sladkorja v krvi.
 

Povezane vsebine

Komentiraj članek

Pred komentiranjem se prosim prijavite. Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Pogoji komentiranja