Surovo zrno kakava je najboljši izvor zdravja na svetu. Vsebuje namreč kar 14-krat več antioksidantov kot črno vino in 21-krat več omenjenih snovi kot zeleni čaj.
Na žalost pa se največ kakava, ki je v takšni ali drugačni obliki dostopen na naših prodajnih policah, prideluje po tako imenovani nizozemski metodi, po kateri zrna kakavovca segrevajo do 150 stopinj Celzija, s tem pa se večina hranljivih snovi v njih uniči.
Previdno pri nakupu
Najboljši je zato surov (presen) kakav v vseh oblikah: cela ali zdrobljena kakavova zrna, kakav v prahu. Če je le mogoče, izberite organskega, ki ima visoko hranljivo vrednost in ne vsebuje sladkorja. Takšen kakav ni bil izpostavljen temperaturi, višji od 40 stopinj Celzija, zato ohrani vse vitamine, minerale in antioksidante.
Najboljši je
Prav tako predelan je najboljši izvor antioksidantov na svetu. Na lestvici ORAC, ki meri antioksidativno vrednost živil, dosega kar 95.500 točk, kar je več kot katera koli druga hrana. Ob tem vsebuje še velike količine magnezija, ki pogosto primanjkuje tudi ljudem z uravnoteženo prehrano.
Kakav je tudi naravni afrodiziak, bogat je z žveplom, elementom lepote, deluje kot antidepresiv, krepi nohte, lase, čisti kožo, jetra in stimulira delovanje ščitnice. Dovolj razlogov je torej, da si iz njega pripravite topel napitek, ga dodate priljubljenemu smutiju ali žitom za zajtrk. Le pravega izberite.