PREBAVNE TEŽAVE

Naravna lekarna: zaprtje

Objavljeno: 17.08.2013 15:30Posodobljeno: 17.08.2013 15:30

Krajša obdobja zaprtja, posebno pri menjavi okolja, so običajna in neškodljiva, vzrokov za akutno zaprtje pa je več: premalo gibanja, premalo balastnih snovi v hrani, tudi stres.

Med akutne prebavne težave, ki se lahko pojavijo v poletnem času zaradi potovanj, spada tudi zaprtje. Ravno nasprotno kot pri driski je pri zaprtju ali obstipaciji pogostost iztrebljanja manjša od običajne. Presnojedci ali vegetarijanci zaradi uživanja hrane, ki je bogata z balastnimi snovmi, nimajo tovrstnih težav. Pogostost odvajanja je pri njih celo povečana – povsem normalno je odvajanje do dvakrat ali trikrat na dan.

Običajna in neškodljiva

Krajša obdobja zaprtja, posebno pri menjavi okolja, so običajna in neškodljiva. Zaprtje je pravzaprav normalen odziv telesa po obdobju driske, ki po nekaj dnevih samo izzveni, če pa takšna obdobja trajajo več kot dva tedna in pri osebah, starejših od 50 let, ali se obdobje zaprtosti izmenjuje z drisko, je treba poiskati zdravniško pomoč.

Do akutnega zaprtja lahko pride zaradi različnih vzrokov. Predajanje počitniškemu lenarjenju – torej premalo telesne aktivnosti ali vnosa tekočine in nepravilna oziroma predelana hrana s premajhno vsebnostjo balastnih snovi – neredko upočasni prebavo. Stres, ki ga lahko posamezniku povzročijo tudi počitnice, prav tako vpliva nanjo.

Leno črevo

Ob nedejavnem ali t. i. lenem črevesju lahko iztrebljanje izostane tudi po več dni, blato pa je ob zaprtju nenormalne konsistence – običajno presuho ali pretrdo.

Za akutne težave ob zaprtju zaradi potovanja v poletno naravno lekarno od zdravil, ki so na voljo v lekarnah, dodamo bryonio, acidum silicicum, graphites, nux vomico, lycopodium, sepio in natrium muriaticum, od preostalih pa lahko pomagajo opium, alumina ali plumbum.

Bryonio uporabimo pri zaprtju s suhim, trdim in temnim blatom, ko je oseba močno žejna oziroma se zdi, da je izsušena, saj hlastno spije veliko hladne pijače. Lahko je razdražljiva in jo boli glava, želi si miru.

Različna pomagala

Acidum silicicum vzamemo pri suhem in trdem blatu, kadar ima oseba občutek, da bo zdrsnilo nazaj noter in ga lahko izloči le ob velikem naporu. Kljub zmrzljivosti je oseba nagnjena k potenju z neprijetnim vonjem, težava se izboljša s toploto.

Za graphites je značilno, da oseba po več dni ni opravila velike potrebe, blato je trdo in vozlasto ter ima primesi sluzi, iztrebljanje pa običajno povzroči boleče razpoke na zadnjiku.

Nux vomica najbolje deluje, kadar osebo pogosto sili na blato, vendar ne more iztrebljati, je razdražljiva, slabe volje ter živi življenje, ki je stresno in neurejeno – veliko sedi, uživa preveč kave, nikotina, dela pozno v noč in premalo spi. Pogosto se predpiše tudi pri kroničnem zaprtju ali zaprtju zaradi zlorabe odvajal, a le po nasvetu homeopata.

Lycopodium je zanesljivo zdravilo pri zaprtju na potovanjih. Seveda pomaga le, če se simptomi ujemajo – torej da osebo napenja v spodnjem delu trebuha, od koder se sliši glasno ropotanje ali klokotanje. Oseba, pri kateri zdravilo najbolje deluje, je običajno zlovoljna in razdražena, slabo prenaša ugovore in je mogoče, da zlorablja odvajala.

Dejavniki, ki povzročajo zaprtje

Med dejavniki, ki lahko vplivajo na prebavo, so tudi nekatera klasična zdravila. Znano je, da lahko železovi preparati, diuretiki (zdravila za odvajanje vode iz telesa, ki se uporabljajo za znižanje povečanega krvnega pritiska), antidepresivi ali sredstva za pomiritev zgage kot stranski učinek povzročijo zaprtje. To lahko povzročijo tudi snovi, ki povečajo izločanje vode iz telesa, denimo alkohol ali napitki s kofeinom, še posebno če jih spijemo v večjih količinah. Pojavi se lahko tudi kot posledica prekomernega jemanja odvajal, s tem namreč v telesu izzovemo umetno iztrebljanje ali drisko, na to pa organizem reagira še z dodatnim zaprtjem, ki ga je mogoče odpraviti le z močnejšimi odvajali. Tako stopimo v začarani krog – prebava se še dodatno upočasni, kar lahko dolgoročno načne naše zdravje. V takšnem primeru ali če se težave z zaprtjem pojavljajo že dlje, se posvetujemo s homeopatom, ki bo predpisal ustrezno zdravilo za odpravo težave. Zaprtje lahko opozarja tudi na resno bolezen, zato ob dolgotrajnejši ali izrazitejši težavi vedno poiščemo zdravniško pomoč.