STE VEDELI?

Miti in resnice 
o prehrani

Objavljeno: 05.01.2016 19:00Posodobljeno: 05.01.2016 19:00

Alkohol ne pomaga spati in ne odganja mačka, voda pospešuje presnovo. Kurja župca in med koristita pri prehladu. Čili ne dela lukenj v želodcu, puranje meso pa ne uspava.

  • Med blaži bolečine v grlu. Foto: Shutterstock
  • Voda je pravi eliksir življenja. Foto: Shutterstock
  • Kurja župca ima protivnetne lastnosti. Foto: Shutterstock

Na spletu in v medijih se najde polno vprašanj in nasvetov glede prehrane, med katerimi je tudi veliko mitov in polresnic. Marsikoga zanima, ali pikantna hrana res pospešuje presnovo, ali je resnično treba popiti osem kozarcev vode na dan, ali smo po puranjem mesu v resnici zaspani, ali drži, da med pomaga pri prehladu, in podobno. Pa si poglejmo nekaj prehranskih mitov in resnic, ki utegnejo priti prav v teh hladnih poprazničnih dneh.

Perutnina

Ali puranje meso res uspava? To je le mit, ki izvira iz dejstva, da meso pur vsebuje triptofan, aminokislino, ki dviguje raven serotonina, ki sodeluje pri sintezi melatonina, hormona, ki je pomemben pri uravnavanju cirkadianih ritmov številnih bioloških funkcij, kamor spada tudi spanje. V resnici pa povezava ni tako preprosta in neposredna. Puranje meso ni edinstveno, kar se tiče vsebnosti triptofana – ta je prisoten tudi v piščančjem in še v drugih vrstah mesa, prav tako v ribah, mlečnih izdelkih in jajcih. Verjetno še niste bili zaspani po omleti... Glavni razlog, da se meso puric krivi za zaspanost, je v tem, da je puran marsikje na zahodu glavna praznična jed. In ob praznikih se ljudje radi prenažiramo, zaradi česar se velik del krvi preusmeri v črevesje, s tem pa postanemo zaspani. Kurja župca pomaga pri prehladu. Da je to dejansko res, dokazuje slovita raziskava medicinske fakultete z Univerze v Nebraski iz leta 2000, ki je ugotovila, da ima kurja juhica protivnetni učinek, ki lahko zmanjša bolečino ali nelagodje ob prehladu. Če je vroča, lahko redči sluz in spodbudi njeno izločanje iz nosne votline. Poleg tega ob prehladu izgubljamo več telesne tekočine kot sicer, pri čemer sol iz juhe pomaga zadržati vodo v telesu. Če ne jeste mesa, je za prehlad koristna tudi zelenjavna juhica.

Alkohol

Ali alkohol pomaga zaspati? O vplivu alkoholnih pijač na spanec je bilo narejenih že več deset resnih raziskav. Čeprav je res, da lahko zaradi alkohola človek hitreje zaspi, pa na splošno moti spanec, še posebno v fazi REM, ki je ključnega pomena za dobro počutje. In več ko pijemo, slabši je učinek. Če imate težave s spanjem, najmanj šest ur pred odhodom v posteljo ne uživajte kofeina, spite v temni, mirni in hladni sobi, namesto kozarca vina pa se raje sproščajte z globokim dihanjem ali meditacijo. Čeprav pravijo, da se klin s klinom izbija, pri mačku to ne velja. Kozarček navsezgodaj zjutraj lahko morda res pomaga za kratek čas, a simptomi se bodo hitro vrnili, in to še hujši. Najbolje se je izogniti mačku, tako da ne pijemo pretirano, če je škoda že narejena, pa se ga hitreje znebimo, če spijemo dovolj vode in počivamo. Pri rehidraciji lahko pomagajo elektroliti, ki jih v telo vnesemo na primer s kokosovo vodo ali sokom kislih kumaric, če ga prenesete, seveda.

Med in čili

Med je dober za grlo. To zagotovo drži, saj vsebuje naravne protivnetne in protimikrobne snovi, poleg tega pa zaščiti žrelo z blagodejnim filmom. Raziskovalci z medicinske fakultete državne univerze v Pensilvaniji so otrokom z vnetjem zgornjih dihal dajali sredstvo proti kašlju oziroma dve žlički medu pred spanjem. Med ni le zmanjšal napadov kašlja med spanjem in izboljšal spanca, ampak je bil enako učinkovit kot lekarniški pripravek proti kašlju. Če vas boli grlo, si pripravite medeni napitek iz tople vode in limone ali preprosto pojejte žličko ali dve medu. Zdaj že vemo, da čira na želodcu ne povzroča živciranje in da pikantna hrana ne razžira sluznice. Za od osem do devet desetin primerov ulkusov je kriva bakterija Helicobacter pylori, ki se jo preganja z antibiotiki. Treba pa je poudariti, da če že imate čir na želodcu, ni priporočljivo uživati pikantne hrane, dokler se razjeda ne zaceli. A na splošno velja, da imajo čili paprike veliko koristnih lastnosti za zdravje, med drugim pospešujejo presnovo, redčijo kri, s čimer se zmanjšuje tveganje za kap, znajo zniževati tveganje za razvoj nekaterih rakavih obolenj, krepijo imunski sistem in zmanjšujejo vnetja, ki so znani sprožilci prezgodnjega staranja in kroničnih bolezni.

Voda

Za konec pa še nekaj o vodi. Medtem ko ni res, da z vsakim popitim kozarcem izgubljamo težo, obstajajo raziskave, ki govorijo o povezavi med vodo in uravnavanjem telesne teže. Če pred obrokom spijemo dva kozarca, lahko pojemo tudi do 90 kalorij manj, odvisno od hranilne vrednosti jedi, s čimer zmanjšamo vnos kalorij v telo in s tem v daljšem obdobju izgubimo nekaj kilogramov več. Nemški raziskovalci so v strokovni reviji Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism zapisali, da voda pospešuje metabolizem. Pri testirancih so ugotovili, da dva popita kozarca v desetih minutah po zaužitju povečata kurjenje kalorij za kar 30 odstotkov, učinek pa traja več kot uro. In čeprav je bil končni učinek glede na dnevno količino zaužitih kalorij majhen, redno pitje vode zagotovo koristi presnovi in lahko pomaga tudi pri hujšanju.