ZDRAVO

Ključ do zdravja so vlaknine

Objavljeno 04. junij 2015 09.00 | Posodobljeno 04. junij 2015 09.00 | Piše: Da. M.

Navajamo štiri razloge, zakaj je dobro uživati vlaknine.

Zajtrk z ovsenimi kosmiči je zagotovo zdrav.

Vlaknine igrajo odločilno vlogo pri prebavi, hujšanju in zaščiti pred rakom. Prav tako številne raziskave dokazujejo, da vlaknine vplivajo na podaljšanje življenjske dobe. Številni proizvajalci hrane se želijo prikupiti potrošnikom s tem, da vlaknine dodajajo jogurtom. Vendar pa je najboljši vir vlaknin zelenjava sama. Naravne vlaknine lahko najdemo le v sadju, zelenjavi, žitih in stročnicah. Zato lahko tako preprosto zagotovite svojemu telesu dovolj naravnih vlaknin.

Poznamo dve vrsti vlaknin – topne in netopne. Prve najdemo v stročnicah in nekaterem sadju in zelenjavi. Topne vlaknine znižujejo holesterol. Netopne vlaknine, ki čistijo prebavni trakt,  pa so v žitih, otrobih, sadju in zelenjavi.

Zakaj so vlaknine koristne za srce?

  • Ker pomagajo pri vzdrževanju zdravega nivoja holesterola.
  • Ker vzdržujejo normalen krvni tlak.
  • Ker skrbijo za zdravo raven sladkorja v krvi, kar je nadvse pomembno za ljudi, pri katerih je velika verjetnost srčnih obolenj, in pri sladkornih bolnikih.
  • Ker pomagajo pri dietah, saj nam dajejo občutek sitosti.

Živila, ki vsebujejo veliko vlaknin in jih moramo zato uživati več

  • Jabolka – dostopen vir vlaknin.
  • Korenje – je odličen vir betakarotena in ima tudi veliko vlaknin.
  • Stročnice – so odlične za srce in debelo črevo.
  • Brokoli – zelenjava, ki so nam jo vsiljevali že starši, je polna vitamina C in K ter seveda vlaknin.
  • Hruške – ena srednje velika hruška ima 5 gramov vlaknin, kar je odličen razlog, da si jo čim prej privoščite. 
Deli s prijatelji