STARANJE

Kako se stara vagina

Objavljeno: 12.03.2013 07:00Posodobljeno: 12.03.2013 07:00

Sčasoma se občutljivost ženskega intimnega področja zmanjša, seksu zato namenite malce več časa.

  • Fotografija je simbolična.

Pisali smo že o tem, kako se stara penis. Seveda pa tudi ženski spolni organ ne more ubežati posledicam, ki jih prinašajo leta. Veste, kakšne spremembe ji ta prinašajo?

Občutljivost

V dvajsetih in tridesetih letih se v vaginalnih pregibih kopičijo hormoni. Ti jo krepijo in ji zagotavljajo prožnost. Po 40. letu pa se količina ženskega spolnega hormona estrogena postopoma zmanjšuje, s tem pa pregibi sluznice postajajo manj elastični in manj občutljivi, zato pogosteje prihaja do bolečin med spolnim odnosom, pa tudi do različnih vnetij.

Tanjšanje

Tanjšanje vaginalnega tkiva je mogoče opaziti z ogledalom. Rožnata barva nakazuje zdravo in krepko vaginalno tkivo, bleda barva pa opozarja na krhke sluznice in stene. Če menite, da imate to težavo, poiščite pomoč ginekologa.

Vaginalna atrofija

Manj estrogena povzroči krčenje sluznice, kar lahko pripelje do oženja vaginalne odprtine. V tem primeru prihaja do bolečin pri penetraciji. Pojav je strokovno poimenovan vaginalna atrofija. Ta je ozdravljiva z vaginalnimi dilatatorji, s katerimi je mogoče razširiti vaginalno odprtino. Zdravljenje zahteva vsakodnevno petminutno uporabo pripomočka skupaj z lubrikantom. Tudi redni spolni odnosi in keglove vaje pomagajo pri zadrževanju dobre forme intimnega dela telesa.

Gube

Z leti se tanjša zadebeljena koža na sramni kosti, notranje ustnice niso več tako nabrekle in se zmanjšajo, dlake na genitalnem področju pa se razredčijo in posivijo. Tudi na intimnem predelu se pojavijo gube, saj se maščobne obloge na njem manjšajo, pomanjkanje kolagena pa povzroči gubanje. Koža vagine lahko potemni ali posvetli, zmanjša pa se tudi klitoris.

Vse te spremembe seveda vplivajo na užitek med seksom, še zdaleč pa ne v tolikšni meri, da bi se mu odrekli, le s partnerjem si vzemita nekoliko več časa.
 

Povezane vsebine