TRNOVA POT

Kako iz primeža zasvojenosti

Objavljeno: 14.11.2017 13:00Posodobljeno: 14.11.2017 13:00

Zasvojenosti je več vrst, in čeprav najprej pomislimo na alkoholizem in narkomanijo, je število starih mam, ki ure in ure buljijo v razne bebavo osladne mehiške nadaljevanke, prav neverjetno visoko, ugotavlja psihoterapevt dr. Bogdan Polajnar.

Naša družba je žal prepolna zasvojencev. Alkoholikom in narkomanom se pridružujejo zasvojenci z računalniškimi igricami, odnosi, televizijo, dolgo brado ima tudi zasvojenost z delom. V zasvojenost vodijo številne stiske, zlorabe pa tudi praznina, ki jo mnogi občutijo v sicer vseh mogočih dražljajev polnem življenju. O vzrokih in posledicah, o najbolj ogroženih in o tem, kako se iz tega primeža rešiti, smo se pogovarjali z Bogdanom Polajnarjem, doktorjem psihologije in psihoterapevtom, za katerim je že več kot 25 let poklicnega dela z zasvojenimi.

Kaj je zasvojenost?

V ožjem pomenu je to umetno pridobljena, škodljiva biološka potreba. O zasvojenosti v ožjem pomenu govorimo tedaj, ko je vzpostavljena nova biološka potreba v telesu, oziroma tedaj, ko nastopi abstinenčna kriza, če posameznik te telesne potrebe ne zadovolji. Zasvojenost se zato zelo razlikuje od razvade. O razvadi govorimo, ko se vzpostavi utirjen oziroma stabilen škodljiv vedenjski vzorec, a še ni škodljive biološke potrebe.

Je alkoholizem številka ena med oblikami zasvojenosti? 

Laična večina res najprej pomisli na alkoholizem in na narkomanijo, če izjemoma uporabimo ta stari in iz mnogo vidikov neustrezni izraz. Obe vrsti odvisnosti sta res hudi in povzročata obširno osebno in širšo družbeno škodo.

»Celoten članek je na voljo našim naročnikom. Vabimo vas, da to postanete: v sledeči tabeli si izberite digitalni paket po vaši meri.«

Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Dela d.o.o.

Povezane vsebine

Komentiraj članek

Pred komentiranjem se prosim prijavite. Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Pogoji komentiranja