NI DOBRO

Kaj se zgodi, ko na prazen želodec popijete kavo

Objavljeno: 20.03.2017 07:00Posodobljeno: 20.03.2017 07:00

Ogrožate zdravje želodca in dobro razpoloženje.

  • Fotografija je simbolična.

Je prvo, kar zjutraj privoščite želodcu, kava? Niste edini, čeprav najbrž veste, da to ni zdravo. Kave nikoli ne bi smeli piti na prazen želodec. Ne zjutraj in ne tedaj, ko vas popoldne zgrabi lakota. Zakaj ne?

Poveča se količina želodčne kisline

Povečana količina želodčne kisline povzroča zgago in prebavne težave ves dan. Če se to dogaja pogosto, veliko kisline sčasoma privede do resnih težav, kot so čir na želodcu, sindrom razdražljivega črevesja in refluks. Slabša kava, ki je praviloma bolj kisla, še poveča nevarnost omenjenih tegob.

Poveča se občutek stresa in tesnobe

Pitje preveč kave, zlasti na prazen želodec, poveča občutke tesnobe in stresa. Da bi ublažili te negativne posledice, s količino ne pretiravajte. Preden si jo privoščite, vedno nekaj pojejte.

Spremeni se razmerje hormonov

Glavni razlog, zaradi katerega po skodelici kave v telesu narasteta tesnoba in stres, je neravnovesje hormonov. To se poruši zaradi kofeina, saj kava na prazen želodec ovira nastajanje serotonina, nevrotransmitorja, ki je odgovoren za občutke užitka in sreče. Študije so pokazale, da se s prenehanjem uživanja kave na prazen želodec razpoloženje hitro izboljša, okrepi se občutek sreče, kar je nedvomno prava popotnica za dober začetek in nadaljevanje dneva.

Povezane vsebine

Predstavitvene informacije

Komentiraj članek

Pred komentiranjem se prosim prijavite. Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Pogoji komentiranja