BREZ ZADREGE

Hitre rešitve, ko vas ujame zehanje

Objavljeno: 20.10.2017 08:30Posodobljeno: 20.10.2017 08:30

V pomoč vam bodo, kadar v družbi ne boste mogli skriti utrujenosti ali dolgočasja.

Zehanje je lahko dokaj neprijetna zadeva. Zlasti če vas ujame tedaj, ko niste sami, je pogosto vir zadrege. Tako tistega, ki zeha, kot onega, ki je v njegovi družbi. Kadar se zgodi sredi pogovora, delujete zdolgočaseno in nezainteresirano, četudi morda ni tako. Da se ne bi več znašli v taki ali podobni zadregi, poglejte nekaj trikov, s katerimi ga lahko premagate.

Dihajte skozi nos

Natančen vzrok za zehanje sicer ostaja skrit, a kot so na podlagi študije zapisali v znanstveni publikaciji Evolutionary Psychology, do njega morda pride, kadar se možgani »pregrejejo«. Z globokim dihanjem (bolje kot skozi usta na nos) bo telo, ter seveda tudi možgani, dobilo več kisika in zehanje boste lažje zatrli ali povsem preprečili.

Pojdite na hladno

Drugi del zgoraj navedene študije se je z zehanjem pozabaval na konkretnejši način. Sodelujočim v njej so znanstveniki razdeli brisače. Nekateri so prejeli hladne, drugi vroče in tretji segrete na sobno temperaturo. Te so vsi položili na glavo. Ob tem je zehalo le devet odstotkov tistih, ki so imeli hladno brisačo, kar je bilo znatno manj od udeležencev, ki so prejeli toplo ali vročo. Če torej nikakor ne morete nehati zehati, se za nekaj minut podajte na hlad. Zagotovo vam bo pomagalo.

Zakašljajte

Eden od načinov za preprečevanje zehanja je glasno kašljanje. To prekine cikel, ki izzove zehanje.

Popijte kozarec vode

Utrujenost je velikokrat posledica dehidracije in posledica utrujenosti je zehanje. Prav zato je lahko učinkovit pomočnik pri preprečevanju tega kozarec vode. Izpraznite ga hitro in zehanje se bo nedvomno ustavilo.

 

Povezane vsebine

Komentiraj članek

Pred komentiranjem se prosim prijavite. Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Pogoji komentiranja