MIRNA NOČ

Devet malenkosti, ki vam kratijo spanec

Objavljeno: 15.11.2017 07:00Posodobljeno: 15.11.2017 07:00

Česa v prid dobremu nočnemu počitku čez dan ali zvečer ne smete početi.

Večina tistih, ki jih muči slab spanec, so zanj krivi in odgovorni sami. Zlasti zaradi nekaterih navad, ki se jim predajajo čez dan ali zvečer. Poglejte, katerih devet je krivih, da vaše noči nimajo prave moči.

Umetna svetloba

Premočna umetna svetloba, medtem ko zvečer ležite v postelji, negativno vpliva na spanec, saj zavira nastajanje melatonina v telesu. Ta hormon je zaslužen za občutek zaspanosti in utrujenosti, zato prižgite pridušeno luč in jo nato čim prej ugasnite ter spite v popolni temi.

Pitje alkohola

Res je, po nekaj kozarčkih ste prijetno utrujeni, a prav prav zaradi njih boste ponoči slabše spali, saj bodo faze globokega spanja krajše in se boste večkrat prebudili.

Pretiravanje s kofeinom

Tisti, ki z njim pretiravajo, imajo običajno težave s spanjem. Zlasti če z njim bogat napitek pijejo pozno popoldne ali zvečer. Skodelica kave na telo vpliva še šest ur in med drugim ovira nastajanje melatonina v telesu. Popoldne se kavi in podobnim pijačam raje izogibajte.

Spanje čez dan

Čeprav je popoldanski počitek priporočljiv, ta ne bi smel biti daljši od pol ure, sicer bo prav zaradi predolgega dremeža po kosilu vaš nočni spanec nemiren.

Vadba

Vemo, da vadba pozitivno vpliva na zdravje in počutje, a je že pol ure tik pred spanjem lahko ovira spanec. V telesu namreč dvigne raven energije, prav te pa zvečer res ne potrebujete. Če vas muči nespečnost, raje vadite zjutraj ali popoldne.

Pretopla spalnica

Visoka temperatura zraka v spalnici ovira spalni ritem, saj se telo ponoči ohlaja, zaradi visokih temperatur pa je ta proces moten, zato se ponoči velikokrat zbujate. Spalnica naj bo torej hladnejša, temperatura v njej naj ne preseže 18 stopinj Celzija. Če vas zebe, se raje pokrijte s še eno odejo.

Hrup

Povsem jasno je, da je v hrupu težko spati. Včasih se mu ni mogoče izogniti, saj ga povzroča promet ali glasni sosed. Tedaj vam lahko pridejo prav čepki za ušesa. Ker so mehki, vas med spanjem ne bodo motili.

Prenosni telefon

Znova smo pri njem. Ne glejte v njegov zaslon pred spanjem, odložite ga vsaj nekaj ur prej, preden ležete k počitku. Modra svetloba, ki jo oddaja njegov zaslon, namreč moti notranji ritem telesa in ovira nastajanje hormona melatonina.

Hrana

Res je, tisto, kar jeste zvečer, vpliva na kakovost spanja. Večerja naj bo zato lahka, zaužita vsaj nekaj ur pred spanjem, in naj ne vsebuje enostavnih sladkorjev. Naj bo pretežno beljakovinska, kar pomeni, da vsebuje piščanca ali ribo na žaru, pusto skuto, navadni jogurt. Odlična večerja so tudi domače kremne juhe, saj so lahko prebavljive in polne mineralov, ki pozitivno vplivajo na spanje.

Povezane vsebine

Komentiraj članek

Pred komentiranjem se prosim prijavite. Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Pogoji komentiranja