PREVENTIVA

Deset zapovedi, ki se jih v prid zdravja morate držati

Objavljeno: 21.04.2017 07:00Posodobljeno: 21.04.2017 07:00

Ne kadite in ne sončite se v solariju, občasno pa si le privoščite čokolado.

V resnici je preprosto. Zdravju in dobremu počutju v prid morate zgolj upoštevati naslednjih deset pravil. Hvaležni si boste.

Ne kadite

Že ena cigareta je preveč. Kajenje je najhujše, kar lahko naredite svojemu zdravju. Ta razvada je najpogostejši vzrok za smrtnost po vsem svetu in hkrati tisto, čemur se najlažje izogniti. Tako, da nikoli sploh ne začnete ali da prenehate kaditi.

Ne obiskujte solarija

V številnih državah so solarije z razlogom prepovedali. Pri ljudeh, ki se nastavljajo umetnemu soncu, je tveganje za maligni melanom, najpogosteje usodno obliko kožnega raka, dvainpolkrat večje kot pri tistih, ki solarijev niso nikoli obiskovali. Poleg tega sončenje pospešuje staranje in spodbuja nastajanje gub. Tudi pri izpostavljanju naravnim sončnim žarkom bodite previdni ter vedno uporabljajte primerno zaščito.

Jejte čokolado. Zmerno.

Zmernost sicer velja za vsa živila, temna čokolada pa zaradi bogate vsebnosti antioksidantov dobro vpliva na zdravje vsega telesa, in če se z njo občasno razvajate, tudi na dobro počutje.

Nadzorujte holesterol, krvni tlak in krvni sladkor

Če bodo krvni tlak, holesterol in krvni sladkor v mejah normale, bo vaše srce delovalo brezhibno. Prav z rednimi meritvami je mogoče hitro ugotoviti, kdaj katera od teh vrednosti odstopa, ter s primerno prehrano in z življenjskim slogom pravočasno ukrepati.

Redno se gibajte

Strokovnjaki priporočajo vsaj pol ure vadbe petkrat na teden. Ni treba, da gre za intenzivne treninge, dovolj bo že sprehod z nekoliko pospešenim korakom. Gibanje pozitivno vpliva na psihično in fizično zdravje ter zlasti na zdravje srca.

Spoznajte družinsko zgodovino

Zlasti dednih bolezni, kot so rakava obolenja, bolezni srca, diabetes in podobne, ki so velikokrat usodne. S poznavanjem družinske anamneze boste lahko dovolj pozornosti namenili preventivi in tako zmanjšali tveganje zanje.

Pijte zeleni čaj

Bogat je z antioksidanti, torej s snovmi, ki pozitivno vplivajo na telo. Zdravju v prid si ga privoščite vsaj dve skodelici na dan.

Ne pijte gaziranih pijač

Gazirane pijače so polne sladkorja in s tem praznih kalorij ter drugih snovi, ki ob rednem uživanju lahko porušijo zdravje.

Redno obiskujte zdravnika

S tem je mogoče pravočasno odkriti in zdraviti sicer usodne bolezni. Po priporočilih strokovnjakov bi morale ženske redno opravljati PAP-test in izvajati preglede dojk ter se tako zavarovati pred dvema, zanje največkrat usodnima oblikama raka: rakom dojk in rakom materničnega vratu.

Izogibajte se enostavnim ogljikovim hidratom

Bolj kot bo krožnik pisan, bolje bo. Hrana zelene, rdeče, rumene barve je vedno dobrodošla, belim ogljikovim hidratom pa se lahko preprosto odpoveste. Izberite bolj zdrave različice kruha, riža, testenin iz celih žit ter na kar najmanjšo mero omejite količino zaužitega sladkorja. 

Povezane vsebine

Komentiraj članek

Pred komentiranjem se prosim prijavite. Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Pogoji komentiranja