BOJ PROTI

Demenco lahko preprečimo

Objavljeno: 30.07.2017 06:55Posodobljeno: 30.07.2017 06:57

S spremembami življenjskega sloga bi lahko preprečili tretjino primerov te nevrodegenerativne bolezni.

Leta 2015 je po svetu za demenco bolehalo 45 milijonov ljudi, do leta 2050 naj bi bilo že 131 milijonov bolnikov. Bolezen postaja največji morilec 21. stoletja, so prepričani strokovnjaki, a novo poročilo o preventivi ter zdravljenju te bolezni, objavljeno v publikaciji Lancet, poudarja, da demenca ni neizogibni del staranja in da je mogoče zmanjšati tveganje zanjo. Več kot tretjino primerov bi lahko preprečili s spremembo življenjskega sloga, kažejo izsledki nove študije.

»Posamezniki, javno zdravstvo in politika lahko naredimo veliko za zmanjšanje obolevnosti,« pravi profesorica Gill Livingston, soavtorica poročila, soavtor, profesor Clive Ballard, dodaja, da bi morali paziti na prehrano, najprimernejša je sredozemska, vzdrževati zdravo telesno težo in krvni tlak.

35 odstotkov primerov obolenj bi lahko preprečili.

Devet dejavnikov

Devet dejavnikov je povezanih z večjim tveganjem za obolenje, skupaj znašajo 35 odstotkov primerov, ki bi jih lahko preprečili, če bi jih upoštevali v celoti in dosledno: izguba sluha v srednjih letih (9 odstotkov), nedokončana srednja šola (8 odstotkov), kajenje v odraslosti (5 odstotkov), nezdravljena depresija (4 odstotke), fizična neaktivnost (3 odstotke), socialna izolacija (2 odstotka), visok krvni tlak (2 odstotka), debelost (1 odstotek) in diabetes tipa 2 (1 odstotek). Na preostalih 65 odstotkov, pravijo raziskovalci, posameznik nima vpliva.

Vseh dejavnikov ni lahko spremeniti, denimo izobrazbe ali socialne izključitve, z nekaterimi, kot je kajenje, pa se zlahka spopademo, poudarjajo strokovnjaki: zavedati se moramo tveganja in začeti uvajati pozitivne spremembe življenjskega sloga. 

Komentiraj članek

Pred komentiranjem se prosim prijavite. Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Pogoji komentiranja