SONČENJE

Čokolada ščiti pred soncem

Objavljeno 05. junij 2015 09.00 | Posodobljeno 05. junij 2015 09.00 | Piše: M. F.

Pred sončnimi žarki se je mogoče obvarovati tudi s pomočjo nekaterih živil.

Najboljša načina za preprečevanje sončnih opeklin sta izogibanje soncu in uporaba krem z visokim zaščitnim faktorjem. V dokajšnjo pomoč pa so tudi nekatera živila. Zlasti je pri tem uspešna okusna slaščica, ki deluje kot naravna krema za sončenje s sicer z nižjim zaščitnim faktorjem, a vendarle.

Okusna in koristna

Gre za temno čokolado z veliko kakava. Med potekom britanske raziskave so sodelujoči 12 tednov vsak dan zaužili 20 gramov temne čokolade in bili znatno odpornejši proti sončnim opeklinam v primerjavi s tistimi, ki se jim z njo ni bilo dano sladkati. Kakav je namreč bogat z močnim antioksidantom flavanolom, ki na naraven način pred UVB-žarki varuje kožo.

Tudi drugi zaščitniki

Še en močan vir antioksidantov, ki pred opeklinami varujejo kožo, je zeleni čaj. Zgolj kozarec tega napitka dnevno odpornost kože proti sončnim žarkom poveča za 25 odstotkov, je pokazala raziskava, ki je prav tako trajala 12 tednov.

Ker je paradižnik zelo okusen, ga je poleti v izobilju, s kuhanjem pa svoje vrednosti ne izgubi. V Veliki Britaniji izvedena raziskava je pokazala, da zgolj pet žličk kuhanega paradižnika na dan poveča odpornost kože proti sončnim žarkom za 33 odstotkov, kar pomeni enako stopnjo zaščite, kot jo ima krema z zaščitnim faktorjem dve.

Vendarle previdno

Morda ne bo odveč opozorilo, da se zgolj na tako imenovana varovalna živila sicer res ne gre zanašati. Boste pa s tem, če jih boste vključili v svoj poletni jedilnik, kožo vsaj nekoliko dodatno zavarovali.
 

Deli s prijatelji