BARVITO

Otroška soba naj ne bo vijoličasta

Objavljeno: 05.08.2011 18:03Posodobljeno: 06.08.2011 11:50

Za otroke, prepolne energije, bodo najboljša izbira nežni toni sive, rjave ali bež barve

  • Modra barva označuje skladnost, predanost, občutljivost, modrost in stabilnost

Otrokovo sobo boste seveda odeli v barve, za katere se bo odločil sam. Pri izbiri primerne pa mu lahko svetujete glede na učinke, ki jih posamezni odtenki v prostoru pričarajo. Soba v toplih tonih zadiha v sproščenem vzdušju, hladne barve imajo pomirjujoč učinek, vendar naj njihovi odtenki ne bodo pretemni.

Predvsem za temno vijoličasto velja, da lahko izzove celo žalost in frustracije. Če so vaši otroci prepolni energije, bodo najprimernejši nežni toni sive, rjave ali bež barve, saj pomirjajo ter pričarajo učinek topline in udobja.

Bi vaš otrok črno? Posebno najstniki jo imajo radi, a o tem dobro razmislite. Črna barva namreč vpija svetlobo, črpa energijo in lahko izzove celo depresijo. Sklenite raje kompromis in jo uporabite zgolj za detajle.

Pomirjujoča modra: Modra barva označuje skladnost, predanost, občutljivost, modrost in stabilnost. Za sobo je odlična izbira, saj pomirja ter vpliva tudi na spanec. Njeni odtenki naj ne bodo pretemni, sicer bo soba hladna.

Rumena razvedri: Rumena je topla, vesela barva, ki navdaja z energijo. Bledo rumena sobo optično poveča, intenzivnejši toni pa ustvarijo občutek topline.

Energična rdeča: Tudi ta je topla in otroka navda z energijo. V kombinaciji z nevtralnimi toni je še posebej priporočljiva, če otrok v sobi tudi bere in se uči.

Oranžna: Ima podoben učinek kot rdeča le v manjši meri, saj je v kombinaciji z veselo rumeno. Temnejši odtenki pričarajo prijetno vzdušje, medtem ko svetlejši spodbujajo k igri.

Zelena za samozavest: Zelena sobo osveži in jo napravi prijetno za počitek. Domneva se, da krepi samozavest in pomirja. Tako kot velja za modro, naj tudi odtenki zelene ne bodo pretemni.

Povezane vsebine