NI PRAV

Olja ne zlivajte v odtok

Objavljeno 10. december 2013 10.00 | Posodobljeno 10. december 2013 10.00 | Piše: M. F.

S pravilnim ravnanjem z odpadnim oljem boste obvarovali svoje zdravje, zdravje svojih bližnjih in seveda tudi naravo.

Z nezadržno naglico se bližajo božično-novoletni prazniki in z njimi bogato obložene mize. Nedvomno bo v dnevih, ki prihajajo, po domovih pogosteje zadišalo po ocvrti hrani. Prav zato vas opozarjamo na pogosto, a nevarno navado: ponovno uporabo že uporabljenega olja. Če imate sebe in vse, ki se bodo zbrali za vašo mizo, radi, ga po vsakem cvrtju zavrzite in pri naslednjem uporabite novo. Kaj pa storiti s starim?

Velika težava

V velikih mestih iščejo načine, kako v kanalizacijskem omrežju zmanjšati pojav kopičenja maščob, ki zamašijo celotne sisteme, odprava težave pa globoko zareže v mestni proračun. Znan je primer Londona, kjer so za to porabili nekaj deset milijonov evrov. Prav zato so vse pogostejši napotki, kako se na pravilen način znebiti odpadnega jedilnega olja.

Pravilno in odgovorno ravnanje

  • Olje bi po uporabi morali pustiti, da se popolnoma ohladi, ga preliti v plastično embalažo in ga odpeljati na komunalno zbirališče. 
  • Nikakor ga ne bi smeli zlivati v odtok. S tem tvegate zamašitev odtokov in mestne kanalizacije, škodujete pa tudi naravi. Samo ena kaplja olja namreč onesnaži 1000 litrov pitne vode.
  • Če komunalnega zbirališča v okolici vašega doma ni, so za odpadna olja na bencinskih črpalkah običajno na voljo posebne cisterne, kamor ga lahko zlijete. Nabavite si večjo kantico, vanjo po vsakem cvrtju prelijte porabljeno olje in jo, ko bo polna, odpeljite na primerno zbirališče.
Deli s prijatelji