Skoraj ni več gospodinjstva, v katerem bi posodo pomivali na roke. To opravilo pridno opravlja pomivalni stroj. A da bo kar najbolj učinkovit, je treba pri njegovi uporabi upoštevati nekaj napotkov.
- Pomivalni stroj vklopite, ko je poln. Prepričajte se, ali je v njem pred vsakim pomivanjem naložene dovolj posode. Seveda pa pomivalnega stroja prav tako ne gre prenatrpati.
- Pri nalaganju posode začnite pri dnu, torej v spodnji košari. Tudi ko bo naprava delo končala, najprej iz nje zložite posodo iz spodnje košare. Tako boste preprečili, da bi se posoda tam umazala z ostanki hrane na posodi, ki je naložena v zgornji. Kapljice vode, ki po pomivanju ostanejo na posodi v zgornji košari, pa pri zlaganju iz stroja ne bodo zmočile tiste v spodnji.
- V spodnjo košaro najprej zložite večjo posodo, denimo pladnje in velike lonce. Te naložite bliže stranem pomivalnega stroja, saj tako ne bodo ovirali kroženja vroče vode.
- Na sredino zložite manjše krožnike in sklede.
- V zgornji razdelek namestite kozarce in skodelice. Ti se med seboj ne smejo dotikati, sicer jih bo pomivanje poškodovalo.
- Tudi plastična posoda sodi v zgornjo košaro, saj je tako dlje od grelnika vode.
- Če imate srebrn pribor in posodo iz nerjavečega jekla, pazite, da se med pomivanje ne bodo dotikali. V nasprotnem primeru bo prišlo na posodi do poškodb, na srebru pa se bodo pojavili madeži.
Kaj v pomivalni stroj ne sodi?
Noži: izgubili bodo ostrino.
Kositer, baker, bron: potemneli bodo.
Les: izgubil bo obliko ali se celo zlomil.
Pozlačen pribor: potemnel bo.
Kristal: lahko se razbije.