HIŠNA POMOČ

Da bo posoda res dobro pomita

Objavljeno 24. marec 2014 10.00 | Posodobljeno 24. marec 2014 10.00 | Piše: M. F.

Pomivalni stroj bo najučinkovitejši, če bo posoda v njem pravilno zložena.

Nože, les in pozlačen pribor raje pomijte na roke.

Skoraj ni več gospodinjstva, v katerem bi posodo pomivali na roke. To opravilo pridno opravlja pomivalni stroj. A da bo kar najbolj učinkovit, je treba pri njegovi uporabi upoštevati nekaj napotkov.

  • Pomivalni stroj vklopite, ko je poln. Prepričajte se, ali je v njem pred vsakim pomivanjem naložene dovolj posode. Seveda pa pomivalnega stroja prav tako ne gre prenatrpati.
  • Pri nalaganju posode začnite pri dnu, torej v spodnji košari. Tudi ko bo naprava delo končala, najprej iz nje zložite posodo iz spodnje košare. Tako boste preprečili, da bi se posoda tam umazala z ostanki hrane na posodi, ki je naložena v zgornji. Kapljice vode, ki po pomivanju ostanejo na posodi v zgornji košari, pa pri zlaganju iz stroja ne bodo zmočile tiste v spodnji.
  • V spodnjo košaro najprej zložite večjo posodo, denimo pladnje in velike lonce. Te naložite bliže stranem pomivalnega stroja, saj tako ne bodo ovirali kroženja vroče vode.
  • Na sredino zložite manjše krožnike in sklede.
  • V zgornji razdelek namestite kozarce in skodelice. Ti se med seboj ne smejo dotikati, sicer jih bo pomivanje poškodovalo.
  • Tudi plastična posoda sodi v zgornjo košaro, saj je tako dlje od grelnika vode.
  • Če imate srebrn pribor in posodo iz nerjavečega jekla, pazite, da se med pomivanje ne bodo dotikali. V nasprotnem primeru bo prišlo na posodi do poškodb, na srebru pa se bodo pojavili madeži.

Kaj v pomivalni stroj ne sodi?

Noži: izgubili bodo ostrino.
Kositer, baker, bron: potemneli bodo.
Les: izgubil bo obliko ali se celo zlomil.
Pozlačen pribor: potemnel bo.
Kristal: lahko se razbije.

Deli s prijatelji