EVOLUCIJA

Zakaj sperma ni okusna?

Objavljeno: 25.01.2016 20:30Posodobljeno: 25.01.2016 20:30

V popolnem svetu bi imela sperma najbrž okus po marcipanovi torti ali medu, resnica pa je daleč od tega.

Zakaj sperma ni okusna? Vprašanje, ki se nedvomno vsaj občasno poraja vsaki pripadnici nežnejšega spola. Zlasti seveda tedaj, ko svojemu dragemu nudi veselje, posledice katerega naj bi pogoltnila sama. Na vprašanje, kaj moški lahko stori, da bi vsaj malce izboljšal njen okus, pa znanost še kar ne ponuja enotnega odgovora. Medtem ko svetovni splet niza nešteto rešitev, se upravičeno lahko vprašamo, katere resnično učinkujejo.

Ananas lahko pomaga

Najbrž ste že slišali, da ananas, natančneje njegov sok, lahko izboljša okus sperme, ki ob njegovi pomoči postane bolj sladkoben. Nekateri strokovnjaki za spolnost se s tem strinjajo. Med njimi je tudi seksologinja Ava Cadell, ki trdi, da lahko mnogi dejavniki vplivajo na okus moške semenske tekočine. »Če moški kadi, pije veliko kave, je veliko česna ali rdečega mesa, obstaja velika verjetnost, da bo njegova sperma grenko-kisla, skratka manj prijetnega okusa.«

V nasprotju pa njen okus lahko izboljšajo velike količine vode in sadja, zlasti ananasa in melone. Prav tako živila, ki vsebujejo veliko klorofila: peteršilj, zelena in špinača. Na kratko: bolj kakovostno in zdravo, kot se moški prehranjuje, boljšega okusa je njegova sperma, je prepričana seksologija.

Kaj pravi znanost?

Na žalost znanstvenih podatkov o zgoraj navedenem ni. Seveda bi bilo koristno strokovno preučiti vpliv hrane na vonj in okus sperme ter iskati načine, kako ju izboljšati, a žal to ni lahka naloga. »Znanstveno preučevanje vonja in okusa bi bil zelo zapleten proces,« pravi dr. Jerry Coyne, profesor ekologije in evolucije na univerzi v Chicagu. Res bi lahko testirali vzorce semenske tekočine, a tako vonj kot okus sta zelo subjektivni zaznavi, ki temeljita na tem, kako zaužite kemikalije vplivajo na receptorje v možganih. Vpliv pa je od osebe do osebe različen.

Vpliv evolucije

Lahko pa neprijeten okus sperme pojasnimo skozi razvoj vrste. Evolucijsko gledano bi namreč moški z okusnejšo semensko tekočino imel manj potomcev. Prav zato ni v interesu človeštva, da bi bila okusna. Če bi imela namreč okus po medu, bi ljudje redkeje imeli spolni odnos s penetracijo ter bi se večkrat razvajali oralno. To pa bi bilo v nasprotju z večjimi možnostmi za obstanek vrste, čemur so orgazmi konec koncev namenjeni. Če bi ženske lahko zanosile z oralnim seksom, bi moška semenska tekočina nedvomno bila dobrega okusa.

Kaj, če okusa ne prenesete

Strokovnjaki so torej prepričani, da je slab okus semenske tekočine povsem razumljiv. Biološko gledano so stvari, ki so namenjene uživanju, dobrega okusa. Kadar nam nekaj ni všeč, pa to nagonsko izpljunemo. Mnoge ženske okusa sperme pač ne prenesejo. Če ste med njimi tudi sami, poskušajta z dragim najti kompromis, ob katerem bosta uživala oba. Seveda mu zato ni treba odreči oralnega seksa, a naj vas pred izlivom opozori, da ne bo končal v vaša usta. 

Povezane vsebine

Predstavitvene informacije