NEPRIJETNO

Seks se lahko konča v bolnišnici

Objavljeno: 02.03.2016 20:20Posodobljeno: 02.03.2016 20:21

Čeprav v njem ni kosti, se moški spolni organ lahko zlomi.

  • Fotografija je simbolična.

Seks je lahko nadvse prijeten, seveda pa pri tej dejavnosti niso izključene niti neprijetnosti. Ena od večjih je zlom penisa. Res je sicer, da v moškem spolnem organu ni kosti, pa vendar se lahko pripeti tudi kaj tako nesrečnega. Do te poškodbe pride, ko na moški spolni organ v erekciji pritisne močna sila. Tedaj se pretrga debel ovoj, ki obdaja nabreklo gobasto tkivo. Vse skupaj spremljata rahel pok in močna bolečina.

Brez zadrege

Tovrstna poškodba je sicer zelo redka, vendar je mogoča. Moškemu naj pri tem ne bo nerodno poiskati zdravniške pomoči. Morda bo namreč potrebno šivanje. Res obstaja možnost, da se bo poškodba zacelila sama, vendar lahko tkivo ostane poškodovano, kar bo povzročilo trajno erektilno disfunkcijo ali trajno ukrivljenost penisa. 

Največja nevarnost

V nekaterih položajih spolnega občevanja je zlom penisa verjetnejši. Predvsem če med seksom pride do nasilne oziroma bolj grobe penetracije ali če penis dobesedno zgreši vagino ter udari drugam, na primer ob žensko sramno kost. Raziskava v letih 2000 do 2013 je pokazala, da je sicer največ takšnih poškodb pri heteroseksualnih parih, sledila je masturbacija, na tretjem mestu pa je homoseksualni spolni odnos.

Najnevarnejše je, če je ona na vrhu, saj velika teža pritiska na malo površino. V tem položaju se zgodi 50 odstotkov zlomov spolnega uda. Na drugem mestu je pri heteroseksualnih parih položaj od zadaj (28 odstotkov) in na tretjem takrat, ko je na vrhu on (21 odstotkov).

Še tolažba

A ne skrbite, poškodba je ob primerni oskrbi povsem ozdravljiva. To je prva dobra novica. Druga prihaja iz Brazilije, kjer so raziskavo izvedli in v 13 letih ugotovili le 42 takšnih poškodb.
 

Povezane vsebine