PRIČAKOVANJA

Po 35. letu je seks drugačen

Objavljeno: 03.03.2016 20:10Posodobljeno: 03.03.2016 20:12

So stvari, o katerih so vsi molčali, pa se bodo vendar zgodile.

  • Fotografija je simbolična.

Seks kot seks. Včasih je, drugič ga ni, enkrat je boljši, drugič slabši, zagotovo pa do vstopa v menopavzo ostaja bolj ali manj enak, kajne? Ne bo ravno držalo. Nekatere stvari se začno spreminjati že po 30. letu. Poglejte si nekaj teh in se, če še niste dopolnili tridesetice, izognite presenečenju.

Vroča trideseta niso nujna

Vsi ste že slišali zgodbice o tem, da so ženske na vrhuncu spolne moči tedaj, ko zakorakajo v trideseta. To res lahko drži, ni pa nujno. Libido in njegove spremembe so zelo individualna stvar, zato vaša izkušnja morda ne bo takšna. Po besedah ginekologov z zdravstvene klinike Stanford količina testosterona z leti upada, pri nekaterih ženskah se to začne že v dvajsetih. Svoje dodajo še skrbi, služba, finančni položaj, družina in otroci. In če stres prevzame nadzor nad življenjem, spolnost kaj hitro zaspi.

Znova hormoni

Najbrž boste potem, ko boste na torti upihnili 30 svečk, uporabljali enako kontracepcijo, kot ste jo prej. Če so to tabletke, kar velja za 28 odstotkov žensk, bosta količina testosterona v telesu in z njo vaša spolna sla upadali hitreje. Morda se bodo pogosteje pojavljale težave s suhostjo vagine. Zlasti ta zadrega je rešljiva s pomočjo lubrikanta, o uspavanem libidu pa obvestite ginekologa in razmislite o drugačni obliki kontracepcije.

Ni vse v kvantiteti

Ena zadnjih raziskav je pokazala, da so pari, ki se ljubijo enkrat na teden, enako zadovoljni s spolnim življenjem kot tisti, ki to počno pogosteje. Vse torej le ni v kvantiteti.
 
Kar ste nekoč težko dosegli, bo zdaj kot na dlani

Orgazem. Se spomnite, kako težko vam je bil nekoč dosegljiv? Zlasti zato, ker ste se preveč obremenjevali z njim in zato niste uživali v samem spolnem aktu. Pozneje boste v zvezi bolj sproščene, samozavestne, lažje boste dosegale vrhunce, tudi zaporedne. Če gre verjeti seksologom ...

Povezane vsebine

Predstavitvene informacije