RDEČA ČRTA

Nezvestoba: Ste jo pripravljeni oprostiti?

Objavljeno: 21.01.2016 19:00Posodobljeno: 21.01.2016 19:00

Ko se poročimo ali stopimo v partnerski odnos, se zvestoba nekako razume.

Velika večina parov se o tem ne pogovarja namensko, torej da bi oblikovala določene zaveze. Je bolj ali manj nenapisano pravilo, da sta partnerja skupaj, se ljubita, negujeta svojo ljubezen in sta intimna zgolj in izključno drug z drugim. Spolnost je eden od temeljev zaljubljenosti, iz katere se sčasoma oblikuje ljubeče in trdno razmerje. Nezvestoba podre iluzijo večne zveze, saj zareže v točno tisto točko, ki najbolj boli: pripadnost, medsebojno zaupanje in skupno premagovanje partnerskih in komunikacijskih čeri. Kajti, v partnerski zvezi naj bi se oba trudila in garala za to, da lahko dokaj složno in ljubeče živita drug z drugim, pa seveda v družini, ki jo oblikujeta z rojstvom otrok. Ko en partner to težaško delo izda in se posveti drugi osebi, pa čeprav zgolj s telesom, je prevarani pahnjen v izjemno boleč vrtinec močnih nasprotujočih si čustev.

Kaj je za vas nezvestoba?

Ali je vaš partner po vašem nezvest že takrat, ko občudujoče pogleda za lepo damo na ulici? Ali ko je seksal s sodelavko, pa ni šlo za ljubezensko romanco, temveč zgolj za priložnostni seks, torej brez čustev? Morebiti štejete za nezvestobo vedenje vaše drage, ko je na zabavi koketirala in plesala z drugim moškim?

Vidite, za vsakogar od nas je lahko pojem nezvestobe nekaj drugega oziroma različno pojmujemo pravilo, da smo si zvesti. Pogosto me sprašujejo, kdo je bolj nezvest, moški ali ženske. In vsakogar preseneti moj odgovor: oba spola sta nezvesta skoraj enako. No, seveda to lahko izkustveno trdim na podlagi parov, ki se oglasijo v moji svetovalnici in jih boli prevara.

Ste pozabili na negovanje ljubezen?

Vzroki so različni, vsem je bolj ali manj skupni imenovalec ta, da sta partnerja pozabila na negovanje ljubezni, partnerskega odnosa, postala sta si samoumevna, rutina se je priplazila v posteljo, stres, skrbi, krediti, majhni otroci, zahtevne službe – pa ni več ostalo energije in časa za zgolj njune majhne sladkosti, objeme, skrite poljube, seks na pralnem stroju ali mizi, za tiste dražljive malenkosti, ki delajo ljubeč odnos strasten, poln zaupanja in pripadnosti. 

  • Celoten članek je na voljo našim naročnikom. Vabimo vas, da to postanete! 

    (Avtorica prispevka je univerzitetna diplomirana socialna pedagoginja in diplomirana socialna delavka Melita Kuhar)
Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Dela d.o.o.