POSLEDICE

Lahko analni seks škoduje?

Objavljeno: 05.01.2016 20:20Posodobljeno: 05.01.2016 20:21

Zagotovo ste o tem že razmišljali, pa si niste upali vprašati, kako analni seks vpliva na zadnjično odprtino.

  • Fotografija je simbolična.

Morda ste samo radovedni, morda bi, če bi poznali pravi odgovor, tudi večkrat ... Mehanizem in vpliv analnega seksa je še vedno zakrit in skrivnosten, ključno vprašanje pa je, ali se lahko analna odprtina zaradi tega razširi.

Gre za povsem smiselno vprašanje, ki zadeva pomemben del telesa, odgovarja pa spolni terapevt iz New Yorka Ian Kerner. »V svoji dolgoletni praksi še nisem naletel na primer, ko bi analni seks trajno poškodoval zadnjično odprtino. Lahko pa vpliva na zadnjo mišico zapiralko tik ob zadnjični odprtini. Namen mišice je zadrževanje blata, dokler je treba, ob pogostih analnih odnosih pa lahko nekoliko oslabi.« Tej obliki seksa se po njegovem sicer ni treba odpovedati, je pa ustrezno redno izvajati keglove vaje, ki krepijo mišice medeničnega dna in tudi omenjeno mišico. »Res pa je, da tudi glede tega še nisem naletel na pripombe,« dodaja Kerner. Gre torej za dokaj varno obliko seksa za zadnjično odprtino, velja pa za večjo varnost in boljši občutek upoštevati nekaj drugih napotkov.

Uporabite lubrikant

»Tkiva ob anusu so zelo občutljiva in se lahko ob premočnem pritisku in ob premajhni navlaženosti hitro poškodujejo, kar je zelo boleče,« opozarja Kerner. Pomanjkanje lubrikanta prav tako lahko povzroči hemoroide, zato nikoli ne pozabite nanj.

Sprostite se

Napetost telesa se kaže tudi v napetosti mišic, ki obkrožajo analno odprtino. Zlasti to velja za mišico zapiralko. In kadar je ta napeta, je odnos seveda boleč.

Uporabite kondom

Da je varen seks pomemben, seveda že veste. V anusu se zadržuje veliko bakterij, ki se prenesejo na moški spolni organ, ob penetraciji v nožnico pa še vanjo. Zato nikoli ne občujte brez kondoma in ob prehodu iz anusa v vagino obvezno vzemite novega, seveda tudi v obratnem primeru.

Včasih pač ne gre

Če trpite zaradi sindroma razdražljivega črevesja, imate hemoroide ali kakšne druge težave, lahko analni seks zadeve še poslabša. V tem primeru vaši zadnjični odprtini namenite malce odmora. Sicer ne boste med odnosom prav nič uživali. 
 

Povezane vsebine

Predstavitvene informacije