STE VEDELI?

Kaj prinašajo poljubi?

Objavljeno: 29.03.2016 20:10Posodobljeno: 29.03.2016 20:12

Ženske se želijo pred seksom poljubljati, veliko moških pa ne moti, da bi preskočili poljubljanje in takoj začeli seksati.

Poljub je pomemben. Za veliko ljudi je celo tako pomemben kot seks, če ne še bolj. In ravno zato je o poljubljanju dobro vedeti kaj več.

1. Mrzlo vreme, več poljubov

Raziskave so pokazale, da se ljudje v toplih podnebjih poljubljajo manj vroče kot ljudje, ki živijo v mrzli klimi. Razlog naj bi se skrival v dejstvu, da je v toplem podnebju na razpolago več kože, zato obraz in ustnice ne pritegneta toliko pozornosti in imajo tudi drugi deli telesa svojo priložnost. Prav tako naj bi poljubljanje vzpodbujala rdeča barva, zato si je ne obotavljajte nositi.

2. Le izmenjave sline?

Ena najpogostejših teorij, zakaj se poljubljamo usta na usta, je, da z izmenjavo sline, ki vsebuje veliko kemičnih informacij, podzavestno ocenjujemo drug drugega, da bi videli, ali smo primerni za nadaljnje parjenje. Poleg tega poljubljanje sprošča hormone, zaradi katerih se počutimo dobro, se povezujemo s partnerjem in si obojega želimo še več. Morda se ravno zato francoski poljub zdi tako romantičen.

3. Ne poljubljajo se vsi

Profesor Jankowiak je s svojimi študenti opazoval 168 kultur, da bi lahko ocenil, kako razširjeno je romantično ali seksualno poljubljanje med ljudmi po svetu. Rezultati so bili osupljivi: poljublja se 46 odstotkov vseh kultur. Manj ko je bila kultura razvita, manj so se intimno poljubljali, so pa skoraj povsod starši poljubljali svoje otroke. To daje slutiti, da se intimno poljubljanje razvije, ko postane družba bolj zapletena.

4. Ženske so občutljivejše

Ženske bolj kot moški ocenjujejo kakovost poljubljanja tudi na podlagi kemijskih informacij v ustih, prav tako so pozornejše na partnerjeve zobe. Ko so v raziskavi ene in druge vprašali, ali se je privlačnost, ki so jo čutili do določene osebe, zmanjšala ali izginila po poljubljanju, je pritrdilo 59 odstotkov moških in 66 odstotkov žensk. Morda je odgovor v tehniki, morda pa v kemiji.

5. Moški so konkretnejši

Moški imajo raje mokre poljube z jezikom, medtem ko ženske niso ravno navdušene nad širokim odpiranjem ust in mokroto. Še več, moški imajo poleg tega radi, da ženska začne in da pri tem glasno gode od užitka.

6. Ne preskakujte

Ženske se želijo pred seksom poljubljati, veliko moških pa ne moti, da bi preskočili poljubljanje in takoj začeli seksati. Na splošno je za ženske poljubljanje v odnosu pomembnejša konstanta. 

Povezane vsebine