Čeprav se sliši neverjetno, so zamrznjena živila (predvsem sadje in zelenjava) pogosto bolj hranljiva od svežih: obrana so takrat, ko je kakovost najboljša, takoj zamrznjena in tako se v njih ohranijo vse snovi, ki se sicer izgubijo med skladiščenjem in prevozom. Seveda pa je pri nakupu treba upoštevati nekaj dejavnikov!
Zamrznjena sadje in zelenjava
Vedno se odločajte za takšno, ki ne vsebuje drugih dodatkov. Zelenjava naj nima sira, omak, testenin, riža, sadje pa sladkorja in raznih sirupov. Vrsta embalaže na kakovost ne vpliva, vsebina pa ne sme biti sprijeta v veliko trdo kepo. Koščki morajo biti medsebojno ločeni, v nasprotnem primeru sta bila sadje ali zelenjava že delno odmrznjena in ponovno zamrznjena!
Če vsebine embalaže ne porabite vse naenkrat, lahko zamrznjeno živilo znova postavite v zamrzovalnik, pazite le, da se še ni začelo tajati. Embalažo dobro zaprite, da se na vsebini ne bodo tvorili ledeni kristali. Ti so namreč vedno znak, da se je živilo nekoliko izsušilo ter tako izgubilo nekaj okusa in hranilnih snovi. Zamrznjeno sadje lahko uporabite, ne da bi ga prej odmrznili, zlasti če pripravljate jogurte ali mlečne napitke.
Zamrznjeni obroki
Ti se glede okusa in sestave ne morejo primerjati s svežimi, zato jih ne jejte prepogosto, iz zadrege naj vas rešijo le občasno, ko resnično nimate časa za pripravo. Ob nakupu pazite na količino, saj niso vedno količinsko primerni za eno osebo. Izogibajte se jedem, ki z enim obrokom telesu zagotovijo kar polovico dnevno priporočljivih kalorij – in pozor: tudi vegetarijanski obroki niso vedno zdravi, saj običajno vsebujejo veliko sira, torej tudi soli in maščob.
Sladice
Pestra ponudba sladoleda, zavitkov in cmokov marsikoga premami. Če so vam zamrznjene sladice všeč, a jih ne želite pojesti preveč, je najboljše izbrati takšne, ki so pakirane posamično. Izberite posladke, ki imajo približno 200 kalorij na porcijo, če pazite na težo, pa le 150, predvsem bodite pozorni na njihovo vsebnost maščob!