SVINJINA

Vse o svinjini in recept za ribico

Objavljeno 14. julij 2017 15.00 | Posodobljeno 14. julij 2017 15.00 | Piše: Alenka Kociper

Svinjina je priljubljeno meso, predvsem zaradi prijetnega okusa in številnih možnosti priprave.

Slastna pečenka.

Svinjina je meso široke uporabe. Svežo pečemo, cvremo, kuhamo … priljubljeni so tudi suhomesnati izdelki, na prvem mestu je seveda pršut. Namesto tradicionalne pečenke, ki jo pečemo v pečici, v poletnih mesecih, ko ni dobro dodatno segrevati kuhinje, na hitro popečemo sočne zrezke ali pripravimo nabodala. Pečemo jih na žaru, lahko tudi v ponvi.

Svinjina je priljubljeno meso, predvsem zaradi prijetnega okusa in številnih možnosti priprave. Čeprav strokovnjaki opozarjajo, da bi morali omejiti porabo rdečega mesa, se občasno lahko znajde na našem jedilniku. Naj velja zmernost tako kot pri vsem drugem.

V prid svinjini gre podatek, da vsebuje za življenje potrebne beljakovine, je bogata z vitaminom B12 ter drugimi vitamini in minerali, poleg tega je odličen vir cinka.
Svinjino lahko pripravljamo na najrazličnejše načine. Za posamezne načine priprave so primerni različni kosi mesa, pleče, na primer, bo najboljše, če ga spečemo v kosu, za zrezke pa ni najbolj primerno. O uporabnosti posameznih kosov se je v dvomu najbolje posvetovati z mesarjem. 

Bogata je z vitamini in minerali in je odličen vir cinka.

Za pečenko je prava izbira svinjski vrat, hrbet ali zarebrnico v kosu pečemo, narezane kareje pripravimo na žaru ali kot zrezke. Najbolj cenjena je svinjska ribica, zelo mehko in nežno ter okusno meso, ki zahteva pozorno pripravo, da obdrži svojo odličnost. Primerno je zlasti za cvrenje, pečenje in žar. Če jo pečemo v kosu, jo najprej na hitro opečemo na vročem olju z vseh strani, tako bo obdržala sočnost in mehkobo. Iz ribice pripravimo izredno okusna nabodala, ki jih spečemo na žaru.

Med osnovnimi začimbami, ki jih najpogosteje uporabimo za pripravo svinjine, so česen, poper, lovor, kumina, majaron, rožmarin ter seveda sol, sicer pa kuharska domišljija nima postavljenih meja. Na primer, svinjska ribica z medom in ingverjem ali file v brinovi omaki, poskusite in se prepustite okusom. 

Svinjska ribica z zelenjavo

Za 4 osebe:

  • 2 kosa svinjske ribice
  • 1 jajčevec
  • 1 večja rdeča paprika
  • 1 bučka
  • 3 žlice gorčice
  • žlica gorčičnih semen
  • žlica koriandrovih semen
  • oljčno olje
  • vejica rožmarina
  • sol
  • poper


Ribico očistimo in narežemo na 4 do 5 cm debele kose. V skledi zmešamo zmleta gorčična semena in koriander, rožmarin, sol, poper, gorčico in 2 do 3 žlice olja. Posodo pokrijemo. Medtem pripravimo zelenjavo. Očiščeno in narezano na kocke rahlo posolimo. V ponvi najprej nekaj minut pražimo jajčevec. Stresemo ga v skledo in skupaj prepražimo še papriko in bučke, nekaj minut. Zmešamo skupaj z jajčevcem. V isti ponvi popečemo marinirane medaljone, na vsaki strani 4 do 5 minut.

Postrežemo s popečeno zelenjavo in zeleno solato.

Deli s prijatelji