NEKAJ SLADKEGA

Torta s hruškami iz treh žit

Objavljeno 01. september 2015 15.10 | Posodobljeno 01. september 2015 15.12 | Piše: Beba Splichal

Hruške imajo odlične lastnosti, zato ni razloga, da jih ne bi uporabljali v slaščicah.

Foto: Hana Splichal

Hruške so odlično jesensko sadje. Delujejo razstrupljevalno, telo očistijo toksinov. Med minerali, ki jih vsebujejo, je še posebno zanimiva visoka vsebnost bakra, ki je pomemben element v delovanju živčnega sistema. Hruška ima še druge zdravilne lastnosti, kar so vedeli že v času Homerja. Ta jo opisuje kot darilo bogov.

Pripravimo, preden začnemo:

  • Okrogel model s premerom 28 cm.
    image

Sestavine:

  • 100 g polnozrnate pirine moke
  • 100 g večnamenske pšenične moke
  • 100 g fino mlete koruzne moke
  • 2 žlici koruznega škroba
  • pol žličke sode bikarbone
  • žlička pecilnega praška
  • 150 g sladkorja
  • 1 dl belega vina
  • približno 3 žlice vode
  • sočno kiselkasto jabolko
  • 100 ml kokosove maščobe
  • ali sončničnega olja
  • tri hruške

Kako se lotimo?

1. Pečico segrejemo na 180 stopinj. V večji skledi zmešamo vse suhe sestavine.

2. Hruške olupimo, narežemo na četrtine in jim odstranimo pečke. Narežemo jih na tanke krhlje. Pokapamo z limonovim sokom.

3. V blenderju zmeljemo vino, sladkor in olupljeno ter narezano jabolko, da dobimo kašast sok. Stopimo kokosovo maščobo in oboje primešamo suhim sestavinam. Če je testo pregosto, dodamo vodo po žlicah.

4. Okrogel model s premerom 28 cm obložimo s papirjem za peko. Dno posujemo z žličkama sladkorja. Nanj naložimo hruške in jih pokrijemo ter pogladimo s testom.

5. Pečemo 40 minut oziroma toliko, da se torta po vrhu zlato obarva. Zvrnemo jo iz modela, tako da je zgornja stran spodaj. Pomagamo si z večjim krožnikom ali pladnjem za torto. Dobra je topla, a tudi ohlajena.

Deli s prijatelji