Simpatična Tereza Poljanič živi na Novi Zelandiji in se je tam še bolj zatreskala v zdravo hrano. Ta jo navdušuje v vseh pogledih: od njenega izvora in tega, kako je bila gojena, do njenih koristi za zdravje ter kombinacij okusov, arom in tekstur. Medtem ko jé zajtrk, že sanjari o kosilu, ko pripravlja večerjo, pa hkrati razmišlja, katero brezgrešno sladico bo ustvarila pozneje.
Kot ljubiteljica zdravega življenja pri prehranjevanju ne šteje kalorij, temveč jedi meri drugače; svoje telo neguje s sestavinami, ki so doživele prst in sonce ter zrasle brez pomoči kemije. Tako v telo vnese poln okus, kar jo navda z energijo in dobrim počutjem.
Tereza si je od nekdaj želela svojo kuharsko oddajo, lani pa jo je tudi dobila. V oddaji Zdravo, Tereza! predstavlja zdrave in preproste recepte, ki so zbrani tudi v kuharski knjigi z istim naslovom. V njej nas Tereza vabi na potovanje čez Novo Zelandijo ter z nami deli okusne, hranilne in polnovredne recepte.
Tu je recept za vegansko sladico.
Veganski piškotek z džemom
Sestavine
- 1 skodelica/140 g mandljev (ali drugih oreščkov)
- 1 skodelica/100 g ovsenih kosmičev
- 1 skodelica/115 g pirine moke
- ½ skodelice/100 g kokosovega olja
- ½ skodelice/330 g riževega sirupa/agave ali javorjevega sirupa
- ščepec soli
- 'chia' džem (recept spodaj)
Segrejte pečico na 180 stopinj Celzija. Dodajte mandlje in ovsene kosmiče v multipraktik in mešajte, dokler ne dobite mokaste teksture. Dodajte v skledo s pirino moko, kokosovim oljem, sladilom in soljo. Premešajte. Oblikujte v kroglice in s prstom vtisnite v sredico, kjer dodate eno žličko 'chia' džema (džema oljne kadulje oz. čije). Pecite 15 minut in jih nato popolnoma ohladite. V shrambi zdržijo do pet dni.
'Chia' džem
Sestavine
- 2 skodelici/250 g malin
- 3 žlice javorjevega sirupa ali medu 3 do 4 jedilne žlice semen oljne kadulje, ščep soli
- ščep vanilje v prahu
Priprava
Maline, javorjev sirup, sol in vaniljo gladko premešajte in postavite v kozico. Na visoki temperaturi počakajte, da začne brbotati, nato znižajte ogenj in kuhajte nadaljnje tri minute. Primešajte semena oljne kadulje (čije) in pustite stati najmanj eno uro, da želirajo in nastane marmelada.