KULINARIČNO

Suši, makedonska pica 
in egiptovski piškoti

Objavljeno 29. november 2012 15.40 | Posodobljeno 29. november 2012 15.42 | Piše: Katja Cah

Multikulturni veseli december

Slovenska tradicija je naša kraljica. Včasih pa vendarle prija kaj drugačnega iz daljnih krajev. Tri recepte za slastne jedi, sestavni del prijetnega decembrskega druženja, so nam zaupale članice SILA (Slovenian International Ladies Association): egiptovska veleposlanica v Sloveniji Heba Sidhom, žena makedonskega veleposlanika Maja Popova in žena japonskega veleposlanika Jumiko Išigure.

Suši malo drugače

  • 2 skodelici riža (za suši)
  • 2 skodelici vode
  • 1/2 skodelice kisa
  • 2 žlici sladkorja
    image
  • čajna žlička soli
  • na tanke trakove narezana palačinka
  • škampi, kuhani v soljeni vodi
  • kuhane gobe šitake
  • stročji fižol, kuhan v soljeni vodi
  • popečen losos, narezan na koščke
  • lososov kaviar

Večkrat operite riž, dokler ni voda čista. Stresite ga v posodo z vodo in pustite, da zavre. Potem zmanjšajte temperaturo in kuhajte pokrito približno 30 minut. Medtem pripravite mešanico s kisom. Dodajmo sladkor in sol. Sladkor prej raztopimo na nizki temperaturi. 
Kuhan riž pretresite v veliko okroglo posodo. Še vročega prelijte s kisovo mešanico in dobro premešajte. Poravnajte in na vrhu dodajte preostale dodatke: kuhane gobe, stročji fižol, palačinko, škampe, losos in lososov kaviar.

Zimska pica po makedonsko

  • testo za pico (kg moke, topla voda, malo kvasa, olja in soli)
  • kg svinjine, narezane na koščke
  • sončnično olje
  • makedonska mleta rdeča paprika
  • 1 do 2 česna (stisnjena ali drobno nasekljana)
  • sol
  • imagepoper
  • jajce
  • 2 žlici mleka

Testo razvaljamo in oblikujemo v štiri podlage podolgovate oblike. Meso, ki mu dodamo preostale sestavine, razen jajc in mleka, enakomerno porazdelimo po podlagah. Pečemo v že ogreti pečici približno 20 minut. Nekaj minut prej lahko polijemo še z mešanico jajca in dveh žlic mleka. Spečeno posujemo z mleto makedonsko mleto rdečo papriko. Postrežemo s kozarcem močnega rdečega vina.

Kahk (egiptovski praznični piškoti)

  • kilogram moke
  • 1/2 kg toplega stopljenega masla
  • kozarec vode
  • čajna žlica vanilje
  • žlica suhega kvasa
  • 2 čajni žlici prepraženih sezamovih semen
  • majhna žlica soli
  • majhna žlica sladkorja
  • sladkor v prahu

    Za polnilo:
  • 3 velike žlice toplega stopljenega masla
  • čajna žlica moke
  • skodelica medu

Kvas zmešajte z vodo. Dodajte moko in maslo ter dobro premešajte. Dodajte sol, sladkor, sezam in vaniljo. Testo pustite počivati eno uro na toplem. Naredite polnilo tako, da tri ali štiri minute kuhate skupaj moko, med in maslo, dokler se mešanica ne vleče. Oblikujte kroglice, naredite luknjo na sredini vsake in jo napolnite z medeno mešanico. Zaprite odprtino s pomočjo testa ter sploščite. Z vilicami izdelajte okrasne odtise. Pecite v pečici pri 180 do 200 stopinj Celzija približno 30 minut oziroma dokler piškoti niso zlato rjavi. Ohlajene potresite s sladkorjem v prahu. 

Deli s prijatelji