HRANA

Sto najboljših restavracij na svetu

Objavljeno 13. april 2015 15.50 | Posodobljeno 13. april 2015 15.51 | Piše: U. S.

Bralci revije Elite Traveler so spet izbrali, kje strežejo najboljšo hrano; četrtič zapored se je na prvo mesto zavihtela Alinea iz Chicaga, Slovencem najbližji sta gostilni v Avstriji in Italiji.

Alinea izjemnega Granta Achatza je spet prva.

Bralci revije za popotnike Elite Traveler so izbrali – sto naj restavracij. Seznam je impresiven, vključuje šest celin in 23 držav, tudi Monako, Švico in Združene arabske emirate, na njem so najprivlačnejše turistične atrakcije, Michelinove zvezdice in zvezdniški kuharji, tudi Heston Blumenthal. Takšna ekstravaganca kajpak ni poceni, a stroški niso bili glavno merilo za sestavo seznama; glasovalci povprečno opravijo 41 potovanj na leto in jedo v najboljših restavracijah na svetu: le kdo bi bil boljši vodnik po tem, kje strežejo najboljšo hrano?

Številka ena je že četrto leto zapored Alinea v Chicagu, ki ima tri Michelinove zvezdice, glavni kuhar pa je izjemno nadarjeni Grant Achatz, zvezdnik, ki slovi kot najboljši kuharski mojster na tisti strani luže – ne le zaradi sloga, ampak predvsem zaradi molekularne gastronomije.

Med prvo deseterico je tudi Robuchon Au Dome (hotel Grand Lisboa), del ultramodernega kompleksa, igrišča za superbogataše v Aziji. Na seznamu sta tudi dve restavraciji slavnega Blumenthala, The Fat Duck se je uvrstila na osmo mesto, Dinner na 25.; bralci so sicer nanj uvrstili kar osem otoških restavracij. Najdemo še več zvezdniških kuharjev, tudi Raymonda Blanca, ki se je s svojo restavracijo v Oxfordu Belmond Le Manoir aux Quat’Saisons uvrstil na 61. mesto, Michel Roux Jr., chef londonske gostilne Le Gavroche, je na 93. mestu, na 32. se je uvrstila londonska restavracija Gordona Ramsayja Restaurant Gordon Ramsay, a tam ne kuha on, vodja kuhinje je Clare Smyth. Mimogrede: slavna Noma Reneja Redzepija v Københavnu na Danskem je 38.

Na seznamu je tudi nekaj novih restavracij: Restaurant André (75. mesto) je v elitnem predelu Singapurja, vodi jo kuharski mojster André Chiang. Nova je tudi Falaknuma Palace (oziroma restavracija Adaa) iz Hyberabada (Indija), na zadnjem, stotem mestu. Nam najbližje so v Avstriji in Italiji: če vas bo pot peljala na Dunaj, obiščite Steirereck (79. mesto), Italijani se lahko pohvalijo s kar dvema med prvo deseterico, prva, La Pergola je v Rimu (na tretjem mestu), druga, Osteria Francescana v Modeni na desetem.

ZDA se lahko pobahajo s kar devetnajstimi od sto naj restavracij na svetu, sledi Francija s štirinajstimi in Združeno kraljestvo z osmimi; prav toliko jih je v Španiji, Italija jih ima sedem in Avstralija pet, Nemčija, Japonska in Kitajska po šest. Med sto naj so tudi Švica, Mehika, Belgija, Singapur in Brazilija, vsaka s po dvema, Danska, Avstrija, Norveška, Irska, Monako, Indija, Kanada in ZAE imajo eno naj gostilno na seznamu. Priznanje za naj kuharja leta je šlo v roke švicarskega chefa Daniela Humma.

Prva deseterica

1. Alinea, Chicago, ZDA
2. El Celler de Can Roca, Girona, Španija
3. Azurmendi, Larrabetzu, Španija
4. Eleven Madison Park, New York, ZDA
5. The Fat Duck, Bray, Združeno kraljestvo
6. Robuchon au Dome, Macau, Kitajska
7. Per Se, New York, ZDA
8. La Pergola, Rim, Italija
9. Le Bernardin, New York, ZDA
10. Osteria Francescana, Modena, Italija

Deli s prijatelji