DOMAČA KUHINJA

Slive, laške češplje, krehlni in cimbare

Objavljeno: 02.10.2011 10:00

Zdaj je čas, da si jih privoščimo in kuhamo marmelade

  • S slivami lahko pripravimo veliko dobrih in poceni jedi

Lepe modre sadeže poznamo približno 2000 let. Prišli so iz Azije. Rimljani so jih začeli križati in saditi. Zdaj jih sadijo po vsem svetu. Poznamo jih, ne boste verjeli, več kot dva tisoč vrst, imena pa so zelo različna: slive, češplje, laške češplje, navadne češplje, bosanske slive, krehlni, cimbare in še mnogo imen uporabljajo po različnih krajih.

Zelo so zdrave

Sama jih imenujem slive, čeprav včasih slišim, da so češplje. Ti modri sadeži imajo gladko in sočno meso. Zelo so zdrave, saj vsebujejo skoraj vse vitamine skupine B, kalij, magnezij, železo in veliko vlaknin. Vsebujejo veliko antioksidantov. Zelo zdrave so za tiste, ki imajo težave z ledvicami, jetri, revmo in protinom. Pospešujejo tudi prebavo. Zdaj je pravi čas, da si jih privoščimo surove ali kuhane, lahko jih posušimo za zimske dni. Kuhamo marmelade, kompote, jih zamrzujemo. Na podeželju iz sliv kuhajo žganje in pripravljajo likerje.

Pečene slive so prava poslastica

S slivami lahko pripravimo veliko dobrih in poceni jedi: pite, zavitke, cmoke, omake, sladolede, džuse, palačinke s slivovo marmelado. Lahko jih spečemo. Pečene so prav posebna poslastica. Slive razpolovimo, odstranimo koščice in zlagamo v pekač, malo posladkamo, potresemo s cimetom in popršimo z moko, zložimo še eno ali dve plasti, na koncu pa slive zalijemo s sladko smetano in pečemo na 180 stopinj Celzija približno 20 minut. Postrežemo tople ali hladne.

Recept: marmelada ali džem

– 3 kg sliv;
– 1 kg sladkorja;
– po želji žlička cimeta in žlička mletih klinčkov.

Navodilo za pripravo: Slive razkoščičimo in posujemo s sladkorjem. Če jih pustimo stati čez noč, da se skupaj s sladkorjem razpustijo, bomo marmelado hitreje skuhali. Vedno jo kuhamo v široki posodi, stalno mešamo, da voda hitreje izpareva in se slive ne primejo posode. Če želimo imeti marmelado, jo pretlačimo s paličnim mešalnikom, če želimo imeti džem, pustimo cele in bomo v marmeladi okušali tudi ovojnico. Star preizkus, ki pokaže, kdaj je marmelada kuhana, pa je takšen. Kapljico damo na krožnik, in če se ne razleze, je kuhana. Vlijemo jo v čiste vroče kozarce in jih takoj zapremo s pokrovčki, ki smo jih razkužili z alkoholom. Kozarce zložimo v kartonsko škatlo in pokrijemo, da se počasi ohlaja.

Povezane vsebine