OKUS TEDNA

Santomas: certeze 2004

Objavljeno 28. junij 2012 22.30 | Posodobljeno 28. junij 2012 22.30 | Piše: Jože Splichal

K barikiranemu refošku Ludvika Nazarija Glavine so v blejski promenadi pripravili telečja lička z ocvrtim črnim korenom na čebulnem čatniju, zraven pa še dimljeni vijoličasti krompir in bučke.

Certeze je 100-odstotni refošk iz kleti Santomas Ludvika Nazarija Glavine iz Šmarja pri Kopru. Vino letnik 2004, ki je dve leti zorelo v barikih, ima 14,5 odstotka alkohola. Foto: Dean Dubokovič

Certeze (po legi Čerteže, 100 metrov nadmorske višine) 2004 je eno najbolj prestižnih vin iz kleti Santomas: v vasici Šmarje pri Kopru, Sveta Marija na hribu, v osrčju slovenske Istre leži vinogradniška in oljkarska kmetija Ludvika Nazarija Glavine, ki obsega 20 hektarjev vinogradov in tri hektarje oljčnikov.

Glavina zagovarja integrirano pridelavo tako v vinogradu kot tudi v kleti. Certeze 2004 je sicer na etiketi podnaslovljen kot grande cuvée, kar bi utegnilo zavesti pivca – ne gre namreč za zvrst, ampak je v steklenici izključno refošk, ki se je po koncu maceracije 24 mesecev staral v novih francoskih barikih, 225-litrskih hrastovih sodčkih. Napolnili so 5000 buteljk in 144 steklenic rehoboam (ki držijo po 4,5 litra).

V blejski Promenadi je glavni kuhar Bine Volčič k temu barikiranemu refošku ponudil telečja lička na čebulnem čatniju z ocvrtim črnim korenom, za prilogi pa je dodal še dimljeni vijoličasti krompir in bučke. 

Deli s prijatelji