VEGE & EKO

Rdeča leča z zeljem

Objavljeno: 05.01.2016 13:00Posodobljeno: 05.01.2016 13:00

Lečo imam pogosto na jedilniku, še posebno rdečo; edina izmed vseh vrst ne potrebuje namakanja čez noč, kar je tudi eden izmed razlogov, zakaj jo večkrat kuham.

Ko sem se lotila prvega recepta v tem letu, sem imela v mislih prijazno uslužbenko iz majhne pošte v naši prestolnici. Ko sem pred kratkim na njenem okencu oddajala pošiljko in bila temu primerno odsotna – čakanje vedno izkoristim, da o kakšni zadevi v miru razmislim –, me je presenetila z vprašanjem, ali imam kakšen recept za lečo. »Prosim?« Bila sem prepričana, da sem slabo poslušala in zato narobe razumela (domači pravijo, da se mi to pogosto dogaja). Sklonila sem se k okencu in dala uho čisto spodaj, kjer je odprtina za pisma, položnice, denar in take reči, ki si jih po navadi tam izmenjujemo. Tudi gospa je bila videti zmedena.

»Joj,« je rekla, sem se morda zmotila? Niste vi tista, ki piše recepte v Novicah?« Oddahnila sem si, ona pa tudi. Torej čisto v redu slišim, tudi če zraven malo pomeditiram. Z gospo sva na hitro podebatirali o tem, da je težko najti dober recept za lečo, in obljubila sem ji, da kmalu spet kakšnega objavimo. Prednovoletne obljube se delijo na lažne, optimistične in realne. Tudi če mislimo resno, ko kaj obljubimo, pa je treba to še kljub temu uresničiti. Tole ni bilo težko, saj imam lečo pogosto na jedilniku, še posebno rdečo. Edina izmed vseh vrst ne potrebuje namakanja čez noč, kar je tudi eden izmed razlogov, zakaj jo večkrat kuham. Njena prednost pred drugimi suhimi stročnicami je tudi, da je zelo hitro kuhana, če zamudiš eno minuto, pa tudi razkuhana. Mene to čisto nič ne moti, saj rdečo lečo največkrat uporabim, da zgosti omako ali juho. Takšno vlogo ima tudi v današnjem receptu z zeljem.

Rdeča leča z zeljem

Za štiri


  • kilogram svežega zelja
  • 30 dag leče
  • cela kumina
  • čebula
  • ingver
  • 2 česna
  • kokosova ali druga maščoba
  • mlet koriander, mleta kumina, kurkuma, sol, poper, garam masala (ni nujno)

Količine so približne, zelja in leče je lahko tudi malo več ali manj. Začimbe dodajamo po okusu. Če smo jih navajeni in so nam všeč, jih odmerjamo z žličko, sicer pa po ščepcih. Garam masala je mešanica toplih začimb, takšnih, ki grejejo, jed pa bo z njo dobila značilen indijski okus. Namesto garam masale bi lahko uporabili katerokoli drugo mešanico, primerno za zelenjavne jedi.

Zelje narežemo na široke rezance, te pa na kockice. Lečo večkrat opremo in pustimo na cedilu. Čebulo narežemo na rezine. Česen in ingver sesekljamo.

V večji ponvi na maščobi najprej popražimo celo kumino, nato dodamo čebulo, ko oveni, pa še ingver in česen. Začinimo s koriandrom, kumino, kurkumo, garam masalo (po želji), solimo in popramo. Vmešamo zelje in pražimo, da se količina zmanjša približno za tretjino, nato dodamo še lečo in zalijemo z zajemalko vroče vode. Zmanjšamo temperaturo in dušimo, dokler se leča ne razpusti. Vmes večkrat premešamo in dolivamo vodo, če je treba.

Ponudimo z rjavim rižem, pa bo jed okusna, zdrava in nasitna. 

Predstavitvene informacije