USTVARJALNI BLOG

Po ustvarjalni navdih in nov recept na splet

Objavljeno 21. julij 2017 15.00 | Posodobljeno 21. julij 2017 15.00 | Piše: R. O.

Slovenska blogerska kulinarična scena je vse bogatejša.

Blogomani

Mnogi med nami so kulinarični navdušenci, gurmani, čeprav ne profesionalni kuharji, radi ustvarjajo dobrote, ki navdušujejo oko in kajpak brbončice. In marsikateri med temi je, tudi na prigovarjanje prijateljev, sorodnikov, znancev, začel objavljati na spletu, ljubiteljski kulinarični blogi tudi pri nas niso novost. Blogerjev je vse več, slovenska blogerska kulinarična scena pa ima vse več sledilcev. Tej sceni se je pridružil tudi Mercator z akcijo Blogomania, v kateri združuje osem blogomanov, osem (pri)znanih kuharjev in poznavalcev kulinarike. Njihove nasvete, recepte in namige lahko spremljate na Mercatorjevi spletni strani, profilu na facebook, instagramu in twitterju s ključno besedo #blogomani.

Tejani, Teja in Jani, ustvarja domače recepte iz pristnih lokalnih sestavin domačih pridelovalcev in zadrug. Najbolj jima gredo v slast pečenice, repa in pire krompir, pri kuhi rada uporabljata začimbe, Jani tudi maslo. Midva kuhava sta Tjaša in Blaž, ki za svoje sledilce ustvarjata čudovite ter drugačne kulinarične kreacije. Njuna specialiteta so sladice, najraje zagrizeta v torte. V kuharski dvojec blogomanov sta se povezala tudi brata Šketa, Simon in Sašo ne ustvarjata le božanskih sladic, temveč tudi odlične steake in druge dobrote. Mario Sambolec je dr. Feelgood, specializiran strokovnjak za prehrano in predavatelj Fitnes Zveze Slovenija, s svojo ekipo pa pripravlja članke in nasvete za evolucijo dobrega počutja. Temelj njegove prehranske piramide sestavljajo jajca, zelenjava, sirotkine beljakovine v prahu, ribe, krompir, ovseni kosmiči, sadje, jogurt, kefir, meso, oreščki, stročnice, riž, kisel kruh. Športna pedagoginja in dobra poznavalka zdrave prehrane Alenka Košir pripravlja naravne in preproste jedi iz izdelkov Bio Zone. Dan vedno začne z zajtrkom, najpogosteje s pečenimi jajci, maslom in kavo. Zdrava prehrana je pestra in uravnotežena glede na posameznikov stil življenja, pravi Koširjeva: da omogoča rast, razvoj in obnovo telesa. A ne sme biti za posameznika obremenjujoča obsedenost s tem, kaj in kdaj bomo jedli.

Osmerica uživa v ustvarjanju novih jedi, obujajo tradicionalne recepte na nove in inovativne načine. Ustvarjajo s kuhalnico v roki, raziskujejo še nepoznane mešanice okusov in proučujejo sestavine. Vsak po svoje v edinstvenem slogu sporočajo, da je kuhanje lahko zabavno in skladno z življenjskim slogom posameznika. 

 

Pašta v enem loncu

 

Pašta v enem loncu oziroma one pan pasta je zaslovela, ko jo je objavila znana ameriška televizijska osebnost Martha Stewart. Gre za poseben način priprave testenin: vse sestavine hkrati položimo v posodo in jih skuhamo. Čeprav je postopek priprave jedi zelo preprost, ni jed prav nič manj okusna, ravno nasprotno. Alenka Košir je pripravila recept za enostavne testenine, sestavine pa mirne duše prilagodite svojemu okusu, uporabite različno zelenjavo, ki je v tem času ne primanjkuje, denimo bučke, jajčevce, paprike, pa seveda paradižnik ... Okrasite s svežimi lističi bazilike in sesekljanim peteršiljem.

Za 4 osebe:

400 g špagetov
400 g češnjevega paradižnika
150 g šitake gobic
6 špargljev
1 rdeča čebula
4 stroki česna
oljčno olje
50 g masla
1 žlička soli
cca. 1 l vode
bazilika
poper
parmezan


V posodo damo špagete, na trakce narezano čebulo, prepolovljen češnjev paradižnik, na lističe narezan česen, baziliko, na lističe narezane gobice in šparglje. Popopramo, posolimo in dodamo približno liter vode ter malo oljčnega olja. Zavremo in mešamo, da se sestavine lepo premešajo med seboj. Na zmerni temperaturi kuhamo (brez pokrovke) od 10 do 14 minut oziroma tako dolgo, da se testenine skuhajo in da večina tekočine povre. Za bolj maslen okus na koncu dodamo še košček masla. Postrežemo še vroče z naribanim parmezanom. Naj vam tekne!

 

Deli s prijatelji