VINO

Petrič: rdeča natura, 2015

Objavljeno: 13.09.2017 17:30Posodobljeno: 13.09.2017 17:30

Vino rubinaste barve prihaja iz vasi Slap, ki je bila zaradi slastnih solz vinograda omenjena že v Slavi vojvodine Kranjske.

  • Z rdečo naturo se bo zelo lepo ujel kare na žaru
  • Foto: Špela Ankele

Vas Slap, le dva kilometra oddaljena od Vipave, je bila omenjena že v Valvazorjevi Slavi vojvodine Kranjske (1689), na kar so tamkajšnji vinogradniki še posebno ponosni. Tako tudi v vinarstvu Petrič, kjer tradicija pridelovanja vina teče vse od leta 1778, radi poudarjajo, da je že Valvazor slapenska vina opisoval z besedami: »Solze vinograda v Slapu, ki leži blizu Lož, pa so še slastnejše.«

Danes imajo Petričevi v vinogradih 28.000 trt: »Dragocene stoletne izkušnje nadgrajujemo z uvajanjem sodobnih tehnologij, ki vodijo k vrhunski kakovosti vin. Tako sledimo tudi razvoju integrirane pridelave grozdja, kar pomeni do okolja prijaznejše vinogradništvo.«

Med vini, ki jih hranijo v kleti, sta, kot se za Vipavsko dolino tudi spodobi, zelen in pinela. Zanimivo je denimo breskovo vino, narejeno iz najboljših domačih breskev in grozdja sorte zelen. Med drugim so v kleti cabernet sauvignon, merlot, barbera in rdeča natura, v kateri se prepletejo vse tri omenjene sorte.

Medtem ko da merlot rubinasto barvo in granatni odtenek, barbera poskrbi za svežino, oba pa lepo dopolni cabernet sauvignon. Vino se je začelo s kontrolirano, 180-urno maceracijo, vretje je potekalo v 250-litrskem hrastovem sodu. S hrastom je bilo nato objeto tudi med 14-mesečnim zorenjem, zatem pa je še vsaj pol leta počivalo v steklenici.

Rdeča natura se lepo ujame z mesnimi jedmi iz svinjine, divjačine in govedine, lahko dopolni zelenjavo na žaru ali pa dela družbo srednje zrelim sirom. 


Dvajset let stari vinogradi

Letnik 2015, suh, ima 13 vol. % alkohola. Grozdje za rdečo naturo je raslo v 20 let starih vinogradih, ki so razpotegnjeni med 120 in 140 nadmorskimi metri.
 

Komentiraj članek

Pred komentiranjem se prosim prijavite. Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Pogoji komentiranja