POULIČNI GRIŽLJAJI

Palačinke z refoškom

Objavljeno 10. julij 2015 15.00 | Posodobljeno 10. julij 2015 15.00 | Piše: Anka Peljhan

Nekateri namesto mleka za bolj rahle palačinke izberejo mineralno vodo ali pivo, mi smo jih spekli z vinom in jih namazali z domačo grozdno marmelado.

Kdo bo palačinke?!« se skoraj vsak dan sliši v najrazličnejših počitniških naseljih ob obali. In zatem završi. Iz vseh grmov, izza dreves, iz hišnih skrivališč ali s plaže se zgrne gruča otrok. In potem se gostiteljica ali gostitelj po navadi drži za glavo, saj prešteva bodoče palačinke in išče dovolj veliko skledo za pripravo mase. K sreči so v večini primerov otroške oči večje od želodca in se pri drugi že skoraj zatakne. Pa ste se kdaj vprašali, zakaj ravno palačinke? Zakaj na primer ne skleda solate ali kuhana cvetača? Prav zanimivo je dejstvo, in to nikakor ne le v naši deželi, kako pri množičnem shodu, še posebno če so vključeni otroci, prevladuje testo. Izpeljanke na najrazličnejše načine. Okrogle, mehke ali malo trše, tanke ali malo bolj debele, majhne, velike, poimenovane po lokalnih zapovedih. Njihova zgodovina je dolga, kot je dolg spomin na testo – posledično kruh. Prazgodovina namreč pripoveduje, da gre za eno najbolj razširjenih sort hrane po vsem svetu. Od peke na vročih kamnih ali na nizkih zametkih lončenih posod na odprtem ognjišču. Namen je iz potrebe po polnjenju telesa in praznjenju shrambe z ogljikovimi hidrati pred postom prešel v skoraj neobhodni običaj druženja otrok. Resda je naša etika držati se lokalnih sestavin, povezanih v lokalno značilne jedi, kar pa je pri misiji: palačinka nemogoče. Relativno. Brez slabe vesti mednje namreč prištevamo tortilje, pogruntavščino Majev v Južni Ameriki, indijski kruh in kruh na tleh Egipta … A vendar gre za podlago, ki ji vsaka skupina prebivalstva doda pridih lokalnosti – seveda s polnilom ali celo sestavinami za osnovno testo. Pa smo tam! Če se vrnemo k čakajoči vrsti otrok, ki kričijo: »Jaz jih bom z nutelo«, čeprav imajo običajno dve ponudbi, tudi marmelado (navadno kupljeno v sosednji trgovini), se na daleč izognemo lokalnosti, uničujemo tradicijo in morda brez negodovanja nasitimo otročad ter nam tako ni treba pripraviti (zdrave) večerje. Medvedja usluga! Ker se vse začne pri vzorcih odraslih, bodimo vzor podmladku in si palačinke – lokalno značilne – pripravimo najprej sami. Z domačo marmelado.

Za dva:

  • 2 dl refoška
  • 1 dl mleka
  • 2–3 jajca
  • žlička soli
  • 20 dag pšenične moke
  • 10 dag ajdove moke
  • lonček grozdne marmelade
  • 2 žlici sladkorja za karamelo

Priprava:

  • V visoki posodi razžvrkljaj jajca.
  • Vmešaj vino in mleko ter posoli.
  • V drugi posodi zmešaj obe vrsti moke.
  • Med mešanjem moko postopoma dodajaj masi.
  • Pred pečenjem je priporočljivo, da masa počiva vsaj pol ure.
  • Palačinke na debelo namaži z marmelado in jih zavij po svoje.
  • Pokapljaj jih s karameliziranim sladkorjem.
  • Ponudi še tople. 
Deli s prijatelji