OKUSI SLOVENIJE

Oštarija, Dolenjske Toplice

Objavljeno: 21.12.2015 13:00Posodobljeno: 21.12.2015 13:00

Vrhunski kulinarični velnes, s svojimi krožniki izrazito vpet v lokalno okolje.

 • Foto: Dejan Javornik
 • Foto: Dejan Javornik
 • Janez Žura, Roberto Gregorčič, Mateja Bučar, Jernej Jarc, Gregor Kren in Rok Kerin, z leve

Ko je mlada ekipa pod taktirko chefa Roberta Gregorčiča in Jerneja Jarca snovala Oštarijo, si je za cilj zadala prostor, kjer se bodo gostje dobro počutili. Nekakšen kulinarični velnes, s svojimi sestavinami izrazito vpet v lokalno okolje. Kot zanimivost: kokakole pri njih ne boste dobili, saj se trudijo ponuditi čim več domačih blagovnih znamk.

Izbiro vin smo prepustili vrhunsko podkovanim sommelierom, degustacijski meni pa nastaja po trenutnem navdihu kuharja in zalogah v kuhinji. Klasična penina ana, ki jo je pridelal Otmar Šturm iz Metlike, je ekstra suha, iz chardonnayja, modrega pinota in žametne črnine. Drobni mehurčki v ustih pustijo prijeten sadni pookus in odprejo apetit, zato se nismo mogli upreti hrustljavemu domačemu kruhu, prvo lakoto pa je ublažil pozdrav iz kuhinje. Hišna mesna pašteta z ocvrto čebulo je bila blaga, vsega je bilo ravno prav, popečen kruh z oljčnim oljem je hrustal pod zobmi, penina pa jima je dala svežino in sadnost. Popečeni dimljeni som, slastna krema iz peteršiljeve korenine in osvežilna solata s črno in rdečo redkvijo so prinesli lepo skladje okusov, pašteta iz dimljenega soma z makom pa navduši tudi tiste, ki rib ne cenijo preveč: vsi okusi so bili prepoznavni, a dovolj nežni, da so se zlili v čudovito harmonijo. In prav to je rdeča nit Oštarijinih krožnikov. Zraven so ponudili sivi pinot, 2010, ki ga je pridelal hišni vinar Lojze Kerin s Straže pri Krškem. Elegantni in harmonični sivi pinot z aromo posušenih trav in zrelega rumenega sadja je bil pravo odkritje! Nadaljevali smo s kuhanim govejim jezikom z žajnofom, omako iz gorčičnih semen in mošta, in gorčično skuto, ki je ublažila konkretni okus jezika. Ducalov laški rizling, 2011, s Svečine je postregel z lepim sozvočjem arom in se dobro ujel z žajnofom.

Ker je pritisnil mraz in so se kadilci zunaj greli ob štedilniku na drva, je bila kremna kolerabna juha odlična izbira. Okus je bil tako poln, da smo jo z velikim navdušenjem pojedli do zadnje žlice, saj so jo nadgradili s skutnim žličnikom s tartufom. Dolenjske krpice z jabolčnimi krhlji, ocvrtim korenjem in ocvirki pa so nas vrgle s stola. Preprosto, a več kot odlično! Navadne krpice so zaradi iskrive in domiselne izvedbe požele navdušenje in dvignile tudi vino, ki so nam ga natočili v kozarec: chardonnay, 2009, kartuzija Pleterje, ima sicer presenetljivo izraženo kislino, v kombinaciji z ocvirki pa se je vino dobro odrezalo.

 vrsta ponudbe: restavracija
 • hrana, vino: 9
 • postrežba: 10
 • cena/kakovost : 10
 • vtis skupaj: 9,6 

File postrvi so popekli v pečici z malvazijo in ga postregli s korenčkovim pirejem, popečeno zelenjavo in potočnimi raki. Uglajena malvazija iz vinske kleti Korenika&Moškon, ki je eden paradnih konjev naravnih vin, je bila s svojo značilno cvetico (vinogradniška breskev, rumeno jabolko, akacija, lipa, medene note...) izvrstna spremljava sočni ribi.

Usta smo si pred glavnim mesnim krožnikom oprali z borovničevim sorbetom, v kozarec pa so nam nato natočili lapor rdeče, 2011, ki ga je iz cabernet sauvignona in merlota sestavil Martin Krapež iz Vipavske doline. Globoka rubinasta barva, intenziven vonj po zreli borovnici, robidi, višnji, v ustih pa poln okus terciarnih not, suhe slive, popra, kakava, lepa svežina, prepoznavni zreli tanini in bogat pookus so bili uvod v jelenov file v brinovi omaki. Postregli so ga z gratiniranim polentinim kipnikom, ki bi si zaslužil, da bi ga postregli tudi kot samostojno jed. Meso je bilo pozorno spečeno, okus jelena je lepo prišel do izraza, gomoljna zelena in popečena hruška pa sta k lovskemu krožniku dodali ščepec prefinjenosti.

Zloženka s krhkim testom in treh vrst čokolade in lešniki nas je sezula, karamelo s hišno vaniljevo kremo z mandlji pa smo prav tako postrgali iz kozarčka. Zapeljiva kot Šturmov prepovedan sadež, 2007, ki je zapeljeval z uravnoteženo sladkobo, kislino in prijetno grenkobo. Ker traminec nekoč ni bil dovoljena sorta v Beli krajini, je Šturm prijavil vino kot zvrst in mu dal to ime.

Iz Oštarije boste odšli nasmejani, saj se boste med crkljanjem v kulinaričnem velnesu nalezli pozitivne energije mlade ekipe. Krožniki so harmonični, vsak s ščepcem domiselnosti in ljubezni, s katero so jih pripravili. Pa še denarnica vam bo hvaležna!
 

Dobro je vedeti

 

 • Restavracija Oštarija
 • Roberto Gregorčič, Jernej Jarc
 • Sokolski trg 2, 8350 Dolenjske Toplice
 • Tel.: +386 51 262 990
 • Splet: ostarija.si
 • urnik: Ponedeljek zaprto, od torka do sobote od 12. do 23. ure, ob nedeljah od 12. do 16. ure.
 • degustacijski meni: Dnevni meni s petimi hodi in sorbetom 25 evrov, degustacijski meni z osmimi hodi in sorbetom 38 evrov.
 

Povezane vsebine