KUHARICA TEDNA

Josephine Pierrel: hitra porova pita

Objavljeno: 12.09.2017 15:00Posodobljeno: 12.09.2017 15:00

Sommelierka Mira Šemić priporoča sveže, sadno belo vino srednjega telesa in srednje izražene kisline. Dober izbor bodo beli pinot, sauvignonasse, sivi pinot.

  • Foto: Špela Ankele
  • Foto: Špela Ankele
  • Foto: Špela Ankele
  • Foto: Špela Ankele
  • Foto: Špela Ankele
  • Foto: Špela Ankele
  • Foto: Špela Ankele

»Preden se lotim kuhanja, največkrat zavijem na spletno stran Marmiton. Tam je zbranih veliko preprostih in tudi bolj zapletenih receptov, ki so vsi po vrsti imenitni. Le redko pa mi uspe narediti jed točno tako, kot je zapisano, saj nenehno improviziram in poskušam kaj novega. Tako lahko tudi porovi piti dodamo na kocke narezano slanino ali malce naribanega sira – meni se zdi, da se zraven najlepše poda kozji,« pojasni zgovorna Francozinja Josephine Pierrel. Letos poleti jo je pot ponesla v Kranj, kjer pomaga pri prostovoljskih projektih, ki se odvijajo v sklopu Layerjeve hiše. O porovi piti, ki bi ji Francozi rekli quiche, nam pove še to, da je ta jed dobra, ko je topla ali hladna, in odlična tudi zato, ker se lahko iz predjedi prelevi v glavno, če zraven pripravimo skledo najljubše sezonske solate.


Por operemo in narežemo na tanjše kolutke. Na hitro jih prepražimo na maslu, solimo in malce ohladimo. Zatem ga vmešamo v mešanico jajc in kisle smetane.
Listnato testo odtajamo, razvaljamo in razporedimo po pekaču, s testom obložimo tudi robove okroglega pekača, večkrat ga prebodemo z vilicami.
Na testo razporedimo nadev.
Pito približno 40 minut pečemo v pečici, ogreti na 180 do 200 stopinj Celzija.
Preden zarežemo, jo kake četrt ure hladimo. Pita je najboljša, ko je še mlačna.Za 8 kosov:
1 zavitek listnatega testa
200 g pora
250 ml kisle smetane
4 jajca
50 g masla
sol in poper 

Komentiraj članek

Pred komentiranjem se prosim prijavite. Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Pogoji komentiranja